Hlavní obsah

Čtyřicetiletá dvojčata slaví 10. narozeniny

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Dvojčata Lenka Váhalová a Šárka Strnadová ze Starého Jičína- Palačova na Novojičínsku v pátek na dortu sfouknou deset svíček, ale ve skutečnosti oslaví čtyřicátiny. V roce 1968 se totiž narodily 29. února, tedy v den, který se v kalendáři objevuje jen jednou za čtyři roky.

Foto: Josef Gabzdyl , Právo

Dvojčata Lenka Váhalová (vlevo) a Šárka Strnadová si s chutí připíjejí na své kulatiny - čtyřicátiny a desáté narozeniny.

Článek

Dvojí kulatiny si ženy chtějí pořádně užít. Proto Strnadová, která bydlí v Hranicích na Přerovsku, přijela do rodného domku v Palačově už týden před rodinnou oslavou.

"Zatím to jsou takové menší dýchánky s kamarádkami, rodina přijede na víkend, ale ani tak nechystáme nic bombastického, i když další přestupné kulatiny, a to dvacetiny, ve skutečnosti osmdesátiny, si asi už moc neužijeme,“ hýří dobrou náladou.

Obě potvrzují, že pověsti o shodných osudech dvojčat mají něco do sebe, zvláště když se narodí v den, který po většinu roků neexistuje. "Když sestře rostl zub moudrosti, tak mě začal na stejném místě taky, i chřipky nás trápí souběžně. Když nyní byla Šárka v nemocnici se zraněnou nohou, tak jsme se tam potkaly, i když já tam byla z jiného důvodu,“ vypočítala Váhalová.

Potomci se rodí ve stejné dny

Tím však rodinné záhady nekončí. Obě dcery Váhalové se narodily v pondělí. „A mí dva synové zase ve čtvrtek,“ hlásila Strnadová. Jiného člověka narozeného 29. února osobně neznají.

"Ani o nás to mnoho lidí neví. My se tím nechlubíme, ostatně dost lidí na naše datum narození nezareaguje, protože si myslí, že únor má třicet dnů,“ shodují se.

Jejich děti si dobře uvědomují, že podle narozenin jsou starší než jejich „desetileté“ maminky. "Ale stejně si nenechá poručit,“ poznamenal 17letý Martin Strnad a přidala se 12letá Anetka Váhalová. "Spolužačka na mě koukala jako na blázna, když jsem řekla, že maminka bude slavit desáté narozeniny.“

Nejspokojeněji se však tváří maminka přestupných dvojčat, 66letá Anna Štramberská. "Když byl nepřestupný rok, tak jako malé chtěly dárečky osmadvacátého února i prvního března. To je už přešlo, ale jinak to jsou pořád mé holčičky. A nyní si mohou dát trochu alkoholu, i když mají jen desáté narozeniny,“ zasmála se.

Reklama

Výběr článků

Načítám