Hlavní obsah

Američtí vědci mají stroj na čtení myšlenek

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Tým amerických vědců sestrojil první přístroj, který dokáže číst lidskou mysl a vyjevit i ty nejintimnější myšlenky. Speciálně vytvořený mozkový skener a unikátní počítačový program jsou v součinnosti schopny přesně určit, jak se mozek v mnoha svých oblastech aktivuje při různých myšlenkách.

Článek

Tým vědců z Carnegie Mellon University v Pittsburghu využil k sestavě přístroje nejmodernější skener pro magnetickou rezonanci mozku. S jeho pomocí se jim podařilo analyzovat, jak mozek reaguje na deset různých obrázků nářadí a budov. Pak vytvořili počítačový program, který dokázal rozlišit, kdy člověk pomyslel na nářadí a kdy na budovu.

„Doufáme, že postoupíme v identifikaci myšlenek, které nejsou spojeny jen s obrázky, ale také s abstraktními slovy a dokonce větami,“ uvedla doktorka Světlana Šinkarevová.

Podle týmu z Pittsburghu nebude trvat dlouho, kdy bude přístroj zdokonalen natolik, že skutečně odhalí myšlení člověka v celé jeho šíři a nahradí archaické a nedokonalé detektory lži. Zatím pracuje přístroj s přesností 97 procent. Závěry studie byly otištěny v odborném časopise PLoS One.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám