Hlavní obsah

Před tisíci let bruslili lidé na koňských kostech

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKI

První světoví bruslaři vstoupili na ledové plochy přibližně před čtyřmi tisíci lety. Světový primát má v tomto směru zřejmě oblast zmrzlých jezer ve Finsku, kde se potřebovali tamější obyvatelé dostávat přes velké ledové plochy.

Foto: Profimedia.cz

Dnešní brusle jsou násobně rychlejší než před tisíci let.

Článek

Zdá se, že tehdejší obyvatelé dnešního Finska používali pro bruslení náhražky bruslí vyrobené z koňských kostí. Informoval o tom Federico Formenti z univerzity v Oxfordu, který je vedoucím celé práce.

Formentiho tým testoval v oblasti Alp repliky finských kostěných bruslí z Britského muzea po dobu několika let. Bylo to prý mnohdy velmi zábavné brusle testovat a v porovnání s dnešními ekvivalenty nedopadly tehdejší náhražky až tak špatně.

"Z naší studie vyplývá, že lidé bruslili zejména v jižní části Finska, tedy v oblasti, kde se nachází mnoho menších jezer. Místo toho, aby lidé jezera zdlouhavě obcházeli, tak brzy zjistili, že je daleko jednodušší zkrátit si cestu přímo přes jezero," řekl Formenti v rozhovoru pro BBC.

Kosti mají oproti dnešním kovovým bruslím velmi nízké tření díky zbytkovému tuku. Jediné, v čem za dnešními bruslemi zaostávají ve velkém, je rychlost. Dnešní rychlobruslaři jezdí rychlostí až 60 km/h, tehdejší "bruslaři" se nedokázali pohybovat rychleji než 8 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám