Hlavní obsah

Alžběta II. se stává nejdéle žijící britskou panovnicí

Novinky, Novinky, BBC, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Přesně v pět hodin odpoledne anglického času se ve čtvrtek stane Alžběta II. z Windsdoru nejdéle žijící panovnicí britského trůnu. Překoná tak královnu Viktorii, která žila jednaosmdesát let a moci nad impériem ji zbavila až smrt. Současná královna má dlouhověkost v genech po své matce, ta zemřela v roce 2002 ve věku obdivuhodných 101 let.

Článek

Viktorie se narodila 24. května 1819 a zemřela 22. ledna 1901, těsně před prvními narozeninami královny matky. Žila tedy 81 let, sedm měsíců a 29 dní. Britskému impériu vládla 64 let.

Alžběta II. tedy svou slavnou předchůdkyni porazí v dlouhověkosti, pokud by ji však chtěla překonat i v délce své vlády, musela by vládnout ještě nejméně devět let. Nového rekordu by dosáhla 9. září 2015.

Podle Buckinghamského paláce se královna Alžběta II. narodila 21. dubna 1926, takže ve čtvrtek v pět hodin odpoledne britského času dosáhne takového věku, v němž naposledy vydechla její praprababička Viktorie. Žádné zvláštní oslavy ani audience se pořádat nebudou. Alžběta II. se hodlá věnovat svým obvyklým povinnostem.

Vládu Alžběty II. ovšem provází také mnoho dalších zajímavostí. Je prvním britským monarchou, který odeslal e-mailovou zprávu, nechal dát zprávu na Měsíc či nechal uspořádat koncert na své zahradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Polibek královen vyrazil znalcům dech

Královna Alžběta (80) byla v úterý na letišti tak nadšena, že vidí svou starou přítelkyni, holandskou královnu Beatrix (79), že se neudržela a políbila...

Výběr článků

Načítám