Hlavní obsah

V Brazílii byl chycen exemplář vzácné velké stromové myši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRASÍLIA

Exemplář zvláštního hlodavce, o němž se neobjevila zmínka téměř 200 let, byl nalezen mrtvý v pasti na myši v brazilském státě Bahia. Napsal to deník Folha de Sao Paulo. Jediný vědecký záznam o existenci velké stromové myši zvané v Bahii rato-sauiá pochází z roku 1824 a je uložen v archivu senckenburgského muzea v Německu.

Článek

Pochází od německého přírodovědce Andrease Wagnera, který dal hlodavci latinský název Phyllomys unicolor. Jediný známý zástupce tohoto druhu je k vidění vycpaný právě v tomto muzeu, upozornil biolog Yuri Leite. Před týdnem nalezl jeden vesničan 30 centimetrů dlouhého hlodavce v pasti, kterou nalíčil na jednom stromě.

Od poloviny minulého století je tento hlodavec na seznamu živočichů ohrožených vyhynutím, ačkoliv nebyly zprávy o vyskytujících se jedincích. Připojena byla pouze poznámka, že "pravděpodobně" skutečně vyhynul. Podle listu tomu tak nebylo, ale není jasné, kolik se jich v přírodě může vyskytovat.

Leite upozornil, že chycený exemplář obýval takzvaný atlantický prales (Mata Atlántica), přírodní rezervaci, která se rozkládá podél brazilského pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám