Hlavní obsah

Bolivijský prezident hrál fotbal na nečinné sopce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAJAMA

Bolivijský prezident Evo Morales pokračuje ve svérázném boji proti zákazu FIFA hrát fotbal v nadmořské výšce nad 2500 metrů. Nejdřív obětoval lamu, aby mu přálo štěstí, a pak si zahrál patnáctiminutový zápas ve výšce 6500 metrů na vrcholku andské sopky Sajama. V duelu s místními horolezci dokonce vstřelil vítězný gól.

Článek

"Kdekoli se můžete milovat, můžete také sportovat," prohlásil státník podle agentury AP po utkání, které se hrálo z části na sněhu a z části na kamení na vrcholku nečinného vulkánu.

Na zápas na nejvyšší bolivijské hoře se prezident a jeho tým připravovali vskutku svědomitě. Ve vesničce na úpatí sopky obětovali lamu, aby měli v utkání štěstí. Stejně jako na předchozí zápas, který Morales odehrál v nadmořské výšce 5400 metrů na hoře Chacaltaya, dorazil prezident a jeho tým na "hřiště" vrtulníkem.

Na programu má bolivijský státník ještě jeden vysokohorský duel, tentokrát ve čtyřech tisících metrech. Morales protestuje proti nařízení FIFA, která rozhodla, že mezistátní utkání se nesmí hrát ve výšce nad 2500 metrů. Jihoamerické státy Kolumbie, Bolívie a Ekvádor tak přišly o možnost pořádat reprezentační zápasy v hlavních městech.

Prezident FIFA Sepp Blatter zdůvodnil zákaz tím, že utkání ve vysoké výšce ohrožují zdraví fotbalistů a týmy zvyklé na vysokohorské podmínky mají oproti soupeřům nefér výhodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám