Hlavní obsah

V pražské zoo se narodilo druhé gorilí mládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské zoo se po půlnoci narodilo už druhé gorilí mládě. Přivedla jej na svět čtrnáctiletá samice Kijivu, která je i matkou Moji, první gorily narozené v Česku. O narození informoval ředitel zoo Petr Fejk.

Článek

"Šlo o velmi rychlý a hladký porod, který netrval déle než 15 vteřin. I následná poporodní péče matky o mládě probíhala vzorně, přirozeně a  zcela v pořádku. Matka překousala pupeční šňůru, sežrala placentu a několik hodin mládě pečlivě čistila," uvedla pražská zoo.

Ráno už mládě sálo mléko z matčina prsu. Podle ředitele zoo vypadá zdravé.

Gorily včetně matky s mládětem lze sledovat v projektu Českého rozhlasu Odhalení. Kijivu je s mládětem ve společnosti ostatních goril. Mládě stále drží v náručí.

Nově narozené mládě gorily. Foto: Tereza Mrhálková(c) / Zoo Praha

Kijivu, která celý život žije v zajetí, je už matkou samice Moji, která se narodila v prosinci 2004. Chovatelům se podařilo určit její pohlaví až po roce, do výběhu totiž nevstupovali, neboť matka gorilí mládě chránila.

V dubnu rodila i další gorila z tlupy, Kamba, mládě se však narodilo mrtvé. [celá zpráva] Pětatřicetiletá Kamba je nejstarší gorilou v pražské zoo, je jednou z posledních svého druhu v Evropě, která se narodila ve volné přírodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Mládě gorily Kamby se narodilo mrtvé

Pětatřicetiletá gorilí samice Kamba začala ve středu ráno v pražské zoo rodit. Protože ale bylo mládě během porodu od určité doby bez přísunu kyslíku, je malá...

Výběr článků

Načítám