Hlavní obsah

Po rvačce čápů na Plzeňsku museli zasahovat hasiči

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTÁHLAVY

Dopravit do bezpečí čtyři vejce z čapího hnízda postaveného na více jak třicetimetrovém komíně ve Šťáhlavech na Plzeňsku museli ve středu večer profesionální hasiči. Při obraně hnízda před útokem jiného čápa se totiž zranil čapí otec a samice, která sedí na vejcích, by nebyla schopna mláďata sama vyvést. Celou záchrannou akci sledovalo několik desítek místních zvědavců.

Článek

"Cizí čáp nalétával na toho našeho, až ho z hnízda shodil. Pták dopadl na zem, z hlavy mu tekla krev a skoro se nehýbal. Syn s jednou místní ženou ho naložili do auta a odvezli k veterináři," řekl starosta obce Václav Štětina. "Čápi jsou pro nás srdeční záležitostí. Každé jaro zahnízdí na komíně bývalého lihovaru. Je to mnohaletá tradice. Už jsme si na ně zvykli. Letos přiletěli už koncem března ," dodal.

Ekolog Jaroslav Kural ze Záchranné stanice živočichů v Plzni odebraná vejce odvezl do umělé líhně. "Veterinář mi dal zprávu, že zranění čápa není tak vážné, jak to zpočátku vypadalo. Má zlomený zobák a je potlučený. Po dobu rekonvalescence bude umístěn v záchranné stanici," uvedl Kural.

Reklama

Výběr článků

Načítám