Hlavní obsah

Pátý kosmický turista se úspěšně vrátil na Zem

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátý kosmický turista Charles Simonyi se po dvoutýdenním pobytu na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) vrátil ma Zem. Společně s ním přistáli na palubě ruské kosmické lodi Sojuz TMA-9 dva členové bývalé posádky stanice Američan Michael Lopez-Alegria a Rus Michail Vladislavovič Tjurin.

Článek

V kazašské stepi přistál Sojuz podle plánu přibližně ve 14:30 SELČ. Informovala o tom televize NASA TV.

K odpojení lodí Sojuz TMA-9 od ISS došlo  v 11:11 našeho času. Původně měl Sojuz přistát již včera, ale manévr byl odložen o jeden den z důvodů podmáčeného terénu v místě přistání, který by zkomplikoval vyhledávací práce.

Lopez-Alegria a Tjurin se na Zemi vracejí po půlročním pobytu na ISS. V úterý předali velení nad stanicí nové posádce, která dorazila 9. dubna.

Novou posádku ISS nyní tvoří Rusové Oleg V. Kotov a Fjodor N. Jurčichin a Američanka Sunita Williams, která je na stanici od prosince a na Zemi se má vrátit v srpnu americkým raketoplánem. Sunita Williams se tento týden zapsala do historie kosmonautiky, když se z paluby ISS zúčastnila Bostonského maratónu.

Turista zbohatnul na programech pro Microsoft

Pátý kosmický turista Charles Simonyi se narodil 10. září 1948 v Budapešti, ale již v 17 letech svou vlast opustil a pracoval jako programátor v Kodani. V roce 1968 se přestěhoval do USA. V roce 1981 nastoupil do firmy Microsoft, kde během dvaceti let udělal závratnou kariéru. Stal se ředitelem vývoje aplikací. Stál u zrodu takových programů jako MS Office. Z Microsoftu odešel v srpnu 2002. Časopis Forbes ho zařadil mezi 400 nejbohatších Američanů.  Do vesmíru vyletěl 7. dubna. [celá zpráva]

Přímý přenos z přistání vysílá NASA TV, její vysílání si můžete naladit například na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Související články

Pátý kosmický turista poletí do vesmíru

V sobotu 7. dubna se k Mezinárodní kosmické stanici vydá nejspolehlivější kosmická loď současnosti - ruský Sojuz. Cílem mise je vystřídání dvou členů stálé...

Do vesmíru se večer vydá pátý turista

Američan maďarského původu Charles Simonyi v půl osmé středoevrospkého času vystartuje na palubě ruské lodi Sojuz do vesmíru. Bude pátým vesmírným turistou....

Do vesmíru odletěl lodí Sojuz pátý turista

V sobotu krátce po půl osmé večer středoevropského času odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur do vesmíru raketa Sojuz. Na její palubě se nachází také...

Výběr článků

Načítám