Hlavní obsah

Číňané uměle zasněžili část Tibetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čína poprvé v Tibetu vytvořila umělý sníh. Snesl se na vrcholky tibetských hor v minulém týdnu. Informace přichází jen pár měsíců poté, co odborníci upozornili na tání ledovců a na hrozící sucho v této himálajské oblasti.

Článek

Jako z dob, kdy se říkalo, že je snadné poručit větru a dešti, působí zpráva, kterou vydala agentura Nová Čína. Tibetské meteorologické stanici se podařilo minulý týden úspěšně dokončit "operaci umělého sněžení" v severním Tibetu v nadmořské výšce asi 4500 metrů.

"První umělý sníh dokazuje, že je možné na nejvyšší náhorní planině světa změnit počasí lidským úsilím," prohlásil Jü Čung-šuej z meteorologické stanice. "Umělý sníh bude mít tu sílu, že zmírní dlouhotrvající sucha, která sužují pastviny severního Tibetu," dodal.

Čínští vědci varovali, že stoupající teploty na Tibetské náhorní plošině způsobí tání ledovců, vysuší velké čínské řeky a vyvolají sucha, písečné bouře a podpoří vytváření pouští.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám