Hlavní obsah

Měsíc Saturnu Titan je možná plný jezer z metanu

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda Cassini přidala pádný důkaz pro existenci "jezer" na povrchu měsíce Titan. Největší satelit Saturnu pravděpodobně zdobí jezera tekutého metanu.

Článek

Radar sondy Cassini odhalil více než 75 jezer o velikosti od tří km do 70 km. Některá jezera se jeví částečně suchá, zatímco jiná jsou kapalinou zcela zaplněná. S největší pravděpodobností také dochází k vypařování, nebo k němu alespoň docházelo. Přinejmenším některá jezera mohou mít svůj původ v impaktním kráteru, který se zaplnil tekutinou. Podobně jako na zemi jezero v Oregonu.

Další jezera mají více vroubkovaných okrajů, s postupným snižováním radarového jasu k centru jezera. Tato jezera jsou s největší pravděpodobností spojená s kanály a může se jednat buď o "odvodněná" jezera, nebo o jezera propojená z podpovrchovými zásobami tekutiny. V jezerech se navíc nacházejí oblasti, které se na radarovém snímku jeví jasněji než okolí. Interpretace takovýchto oblastí je, že se patrně jedná o ostrovy.

Vědci také jako eventuální možnost uvádějí, že jezera na Titanu existovala pouze v dávné minulosti a to co pozorujeme dnes, nejsou jezera zaplněná kapalinou, nýbrž sypkým materiálem.

Přítomnost jezer na Titanu by dokazovala, že zdejší atmosféra má funkční ,,koloběh´´ metanu. V tomto cyklu jsou jezera naplňována srážkami kapalného metanu, který se pak opět vypařuje. Na zimní polokouli Titanu se přitom jezera průběžně naplňují a zvětšují metanovým deštěm a na polokouli letní naopak jezera vysychají a zmenšují se, možná dokonce vyschnou úplně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám