Hlavní obsah

Popel Johanky z Arku patří nejspíš kočce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHINON

Popel o kterém se vědci téměř 140 let domnívali, že patří slavné Johance z Arku patří možná obyčejné kočce. Popel byl objeven roku 1867 a byl umístěn do muzea v Chinonu ve východní Francii.

Článek

Johanka z Arku zabránila britské invazi. Skončila však neslavně, když ji Angličané v jejích devatenácti letech upálili jako čarodějnici. Uhlíkové testy v popelu identifikovaly žebro a stehenní kost kočky.

Antropolog Phillipe Charlier si objev spojuje se středověkým zvykem hozením černé kočky na hranici na které hoří "čarodějnice", aby byl z jejího těla vymýcen ďábel. Pro deník the Sun antropolog řekl: "Stehenní kost není zcela spálená, ale pouze silněji ožehnutá, a tak může jít pouze o kočku, která se k upalování nachomýtla."

Mluvčí francouzské katolické církve řekl, že pozůstatky Johanky z Arku zůstanou na místě. Phillipe Charlier však podotýká, že šance, že pozůstatky opravdu patří slavné francouzské osobnosti, značně klesají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám