Hlavní obsah

Tančící a zpívající eunuchové pomáhají vybírat daně

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KALKATA

Pestře odění eunuchové se v Indii stali novými oficiálními pomocníky státní správy. Klepají na dveře podniků v indickém městě Patna a snaží se posměšnými gesty a písněmi zahanbit majitele natolik, že raději zaplatí daně, které dluží. Nová strategie používající nalíčené eunuchy v ženských šatech, kteří doprovázejí berní úředníky a pochůzkách městem proslulým svými neplatiči, se zdá úspěšná.

Článek

"Někteří platí rovnou v hotovosti, jiní rychle píšou šeky. Terapie šokem, kterou hodláme užívat jen v nutných případech, je zatím překvapivě úspěšná," pochvaluje si Atul Prasad, hlavní úředník chudého státu Bíhár.

Tato kampaň začala minulou středu průvodem zpívajících eunuchů v pestrých oděvech, kteří se hlasitě domáhali zaplacení dlužných daní.

"Lidé se jich bojí, ale jsou součástí naší společnosti a jsou jí užiteční," říká Atul Prasad a dodává, že eunuchové dostanou jisté procento z daní, které pomůžou vybrat.

V Indii jsou eunuchové stále ještě běžným zjevem. Někteří z nich jsou kastrovaní muži, jiní zase transsexuálové či hermafrodité, kteří byli svými rodinami zapuzeni. Žijí v uzavřených komunitách, jsou známí pod jménem "hidžra" a lidé se jich sice bojí, ale také je zvou na svatby a při narození dítěte. Věří totiž, že tito muži mají magické schopnosti, kterými mohou pomáhat, ale i škodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám