Hlavní obsah

Bouře na Saturnu by překryla dvě třetiny Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Obrovitou atmosférickou bouři nad pólem Saturnu zachytila americká sonda Cassini. Útvar připomíná hurikán, je ale mnohem větší než pozemský. Zatímco pozemské hurikány či cyklóny mají průměr do dvou kilometrů, bouře nad Saturnem by svými osmi tisíci kilometry překryla dvě třetiny Země a díky vichrům o rychlosti 550 km/h pořádně natáhla pozemskou pětistupňovou škálu.

Článek

"Vypadá jako hurikán, ale nechová se jako hurikán," popsal úkaz Andrew Ingersoll z Kalifornského technologického ústavu (CalTech) v Pasadeně. Vír se totiž pohybuje pouze okolo jižního pólu planety. "Ať je to cokoli, zaměříme se na oko bouře a zjistíme, proč tam je," dodal Ingersoll.

Dosud nejvyšší rychlost větru na Zemi činila "jen" 305 km/h. Také oblačnost podivné vesmírné bouře, dosahující 35 až 75 kilometrů, je až pětkrát vyšší než na Zemi. Nesouhlasí ani směr - vír se otáčí ve směru hodinových ručiček, obráceně než na zemské jižní polokouli.

Další planeta Jupiter od nepaměti láká svou velkou rudou skvrnou, což je rovněž bouře. V letošním roce se v atmosféře planety v oblasti rovníku vytvořil podobný, menší útvar, který v létě s velkou skvrnou splynul. Ani jedna z těchto gigantických či jiných bouří na dalších planetách ale neměla hurikánové oko.

Reklama

Související témata:

Související články

Saturn v plné kráse

Blíží se nejlepší období pro sledování planety Saturn. Během několika týdnů projde zároveň tato zajímavá planeta kolem hvězdokupy Jesličky.

Nad měsícem Saturnu našli vodní páru

Americká sonda Cassini objevila mrak vodní páry nad povrchem měsíce Enceladus, jenž je jednou z oběžnic planety Saturn. Sonda z výšky 175 kilometrů pozorovala...

Na měsíci planety Saturn je voda

Vědci našli vodu v kapalném stavu na měsíci planety Saturn Enceladus. S pomocí sondy Cassini, která se pohybuje v blízkosti prstencové planety, se jim podařilo...

Výběr článků

Načítám