Hlavní obsah

V New Yorku bude stát busta Fidela Castra

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Kubánský vůdce Fidel Castro by si ani nesnil o tom, že se jeho socha objeví v některém z amerických parků. Přitom přímo v newyorském Central Parku bude odhalena jeho busta. Jedná se o recesistický počin umělce Daniela Edwardse, jenž chce sochu komunistického předáka a odpůrce amerikanismu umístit do parku bez povolení úřadů.

Článek

Příští týden se má na tři hodiny zjevit Castro v New Yorku, bude součástí práce nazvané "Portrét smrtelného lože". Jedná se o částečně uměleckou provokaci, jejíž tvůrce se ani nesnaží získat povolení místních úřadů.

Zpráva zveřejněná v New York Daily News rozvířila vášnivé debaty, přestože má být busta v parku jen po dobu tří hodin. Mnozí Američané jsou tímto počinem znechuceni. "Představte si nějakého pomateného blázna, který odhalí sochu Usámy bin Ládina v Battery Parku," zlobila se Maria Welauová z oganizace Free Society Foundation, která sleduje lidská práva na Kubě. Castra v parku striktně odmítá s tím, že "by to mohlo být urážející."

Jenže podle umělce nebude Castro v parku poprvé, jednou zde strávil noc, když ho tajní agenti pronásledovali v jeho newyorském hotelu. "Mojí povinností je nevytvářet propagandu, ale ukázat obě tváře mince," hájí svůj záměr Edwards.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám