Hlavní obsah

Ženy berou téměř o čtvrtinu méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy v Česku mají o 23 procent nižší průměrnou mzdu než muži. Medián neboli střední hodnota výdělku mužů a žen se pak liší o pětinu. Vyplývá to z údajů informačního systému o průměrném výdělku ministerstva práce. Podle statistiků je za rozdílem skutečnost, že ženy působí v hůře placených profesích a odpracují méně hodin.

Foto: Profimedia.cz

Z pohledu průměrných mezd jsou rozdíly podle pohlaví v ČR jedny z nejvyšších v Evropě.

Článek

Průměrná mzda žen dosahovala podle údajů ze systému za loňské první pololetí 22.430 korun, muži brali v průměru 29.290 korun. Rozdíl činil 23 procent. Mediány příjmu neboli prostřední hodnoty se lišily o něco méně. Medián u žen byl o pětinu nižší než u mužů. Střední mzda žen dosahovala 18.939 korun, mužů pak 23.678 korun.

V platové sféře jsou rozdíly nižší

Ve veřejném sektoru a ve státních službách jsou rozdíly nižší než v soukromé sféře. Průměrný plat žen dosahoval loni za první pololetí 24.096 korun, muži v průměru pobírali 28.969 korun. Rozdíl činil 17 procent. Ženy měly medián 23.457 korun, muži 26.529 korun. Výdělky se liší o 12 procent.

Výsledky zkreslují mzdy top manažeů

Podle statistiků o situaci víc vypovídá medián než průměr. V nejvyšších vedoucích pozicích je totiž v Česku jen velmi málo žen. "Právě malá, odtržená skupina top manažerů - mužů s velmi vysokými výdělky pak způsobuje, že z pohledu průměrných mezd jsou rozdíly podle pohlaví v ČR jedny z nejvyšších v Evropě," uvedli statistici.

Ženy zbrzdí mateřství

Roli ve výši příjmu hrají také věk a pracovní dráha. Ženy kvůli dětem a rodičovské přeruší práci, muži po služebním žebříčku stoupají plynule. Podle statistiků je ženy už nikdy nedoženou. Měsíčně odpracují v průměru také méně hodin než muži, a to zřejmě právě kvůli rodině, méně dělají přesčasy a mají víc částečných úvazků. Navíc působí v hůře placených oborech a na nižších pozicích.

Ve zdravotnictví je čtyřikrát víc žen než mužů a ve školství třikrát víc. Muži převažují v řemeslech, při obsluze strojů a hlavně na vedoucích postech. Ve vědě a výzkumu jim připadá 95 procent šéfovských pozic, v obchodě, marketingu či reklamě tři čtvrtiny.

Za rozdíly mohou přežívající stereotypy

Podle asociace žen Business & Professional Women (BPW) za rozdíly mohou segregace na trhu práce a stereotypy. Zástupkyně asociace připomínají, že i když bez práce žen není možné zajistit hospodářský růst, při odměňování se na to stále zapomíná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám