Hlavní obsah

Zaměstnanci skládky zatočili se zápachem. Děly stříkají hektolitry deodorantu

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Zaměstnanci velké skládky odpadu na jednom z předměstí čínského hlavního města Pekingu přišli s originálním zlepšovacím návrhem, na který jejich šéfové nadšeně přistoupili. Měl by totiž ukončit protesty okolních obyvatel, kteří si neustále stěžovali na nesnesitelný zápach.

Článek

Kdekoli jinde na světě by zlepšovák nejspíš vyvolal spíš úsměvy, případně nevěřícné vrtění hlavou. V Číně, kde se v zájmu hladkého průběhu masových oslav běžně (a s úspěchem) poroučí větru a dešti, se nápad prostě realizuje.

V blízkosti velkých skládek nechaly podle zprávy ČTK úřady rozmístit stovku vodních děl naplněných deodorantem, jímž budou hromady odpadků postřikovat. Děla se "nabíjejí" blíže nespecifikovaným výtažkem z rostlin.

Použitá biologická směs údajně neutralizuje zápach odpadků, které se pak ještě překrývají plachtami rovněž pohlcujícími nelibé vůně. A navrch se pak pro jistotu rozpráší ještě trochu deodorantu . Nasazeny byly i další prostředky jako přístroj, který odsává páchnoucí plyny a přeměňuje je v elektrickou energii.

Místní obyvatelé ovšem zatím žádné zvláštní nadšení nejeví, výsledky podle nich ukáže teprve čas. Experti na hospodaření s odpadem zase upozorňují, že není dostatek děl na to, aby mohla být v provozu celý den. Spíš jde podle nich o prostředek využitelný při speciálních příležitostech.

Sedmnáct a půl miliónu obyvatel Pekingu vyprodukuje podle agentury Nová Čína denně 18 400 tun domácího odpadu, z něhož 90 procent skončí na některé ze 13 místních obřích skládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám