Hlavní obsah

Žáci z odborné školy na Jarově sbírají zkušenosti po celé Evropě

Novinky, kil

Zahradníci v Holandsku, truhláři ve Finsku, stavbaři ve Španělsku, kominíci v Německu. Tak vypadal letošní program studentů Střední odborné školy stavební a zahradnické na pražském Jarově. Žáci pilovali cizí jazyky, seznámili se s nejnovějšími postupy ve svých oborech a poznali jiné kulturní prostředí.

Foto: archiv Střední odborné školy stavební a zahradnické na Jarově

Symbolická jízda na býku během výletu do starobylé Córdoby zpestřila studentům z Jarova stáž ve Španělsku.

Článek

„Byli jsme až na jihu v Andalusii a ve spolupráci s místní společností Europroyectos jsme pomáhali při rekonstrukci hotelu a revitalizaci dvou objektů v Granadě. Stáž považuji nejen za mimořádný zážitek, ale zároveň za cennou profesní zkušenost, kterou v budoucnu jistě zúročím,“ říká Jan Michálek, jeden z účastníků stáže ve Španělsku.

Odvážit se za humna

„Cestování rozšiřuje obzory. Toto životní moudro ukazuje, jak je strašně důležité nakouknout za rodnou hroudu a naučit se něco nového v úplně odlišném prostředí. Letošní rok je pro nás zlomový, protože jsme se zaměřili více na rozvoj stáží pro žáky z oblasti stavebnictví. Až dosud jsme posílali do zahraničí hlavně žáky ze zahradnických oborů,“ říká ředitel Miloslav Janeček.

Finové to s dřevem umí

Posun v zahraniční politice školy ukazuje například spolupráce s jedním z největších finských školských konsorcií AO Jyväskylä/Jämsä. Do této vzdělávací instituce již vycestovali nejenom zahradníci, ale také truhláři a tesaři, a v zemi proslulé dřevostavbami tak měli mimořádnou příležitost zdokonalit se v práci se dřevem v tamních truhlářských dílnách.

Holandsko je květinová velmoc

Mladí zahradníci se již několikrát vypravili také do Holandska, což je světová květinová velmoc. Také letos tam desítky budoucích floristů z Jarova absolvovaly pracovní stáž u renomované firmy Boerma Instituut – International Flora Design School. Mladí kominíci zase jako každý rok vyrazili do jihoněmeckého Mühlbachu, kde sbírali zkušenosti u místního Cechu kominíků – Innung Oberpfalz. Škola na Jarově udržuje také už od roku 2011 kontakt na bázi každoročních výměnných pobytů s partnerskou školou Harrow High School v Londýně.

Evropské stáže mají zelenou

Podpora evropských stáží vychází z dlouhodobé koncepce školy na Jarově rozšiřovat a rozvíjet zahraniční kontakty. Česká republika i Evropská komise zastoupená Domem zahraniční spolupráce nabízejí v této oblasti mnoho možností k financování, například programy Komenius, Erasmus (dříve Leonardo da Vinci), strategická partnerství škol KA2, grantové projekty hl. m. Prahy a další. Kvůli mezinárodní spolupráci byla dokonce zřízena pozice koordinátora zahraničních aktivit, které se ujal učitel cizích jazyků Pavel Noha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám