Hlavní obsah

Vysoutěžila si brigádu v jaderné elektrárně

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční brigádu zažila díky vítězství v soutěži COOL brigáda, kterou pro studenty připravila energetická společnost ČEZ, studentka Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Praha Iveta Matějů ze Soběslavi.

Foto: archiv AMI Communications

Iveta Matějů vyměnila na dva týdny vysokoškolské učebny za práci v Jaderné elektrárně Temelín.

Článek

Na dva týdny vyměnila vysokoškolské učebny za práci v útvaru, který se zabývá přípravou stavby nových bloků v Jaderné elektrárně Temelín.

Vžili se do role skutečných pracovníků

Soutěž Cool brigáda probíhala od 10. září do 19. října na facebookové stránce Práce v ČEZ.

„Každý soutěžící, který prošel virtuálním pohovorem, se mohl stát on-line brigádníkem. Poté na něj čekaly kvízové otázky a úkoly z klíčových oblastí činnosti Skupiny ČEZ. V roli pracovníka jednotlivých úseků výroby či distribuce energie sbíral body za zábavné úkoly odrážející reálné situace, které běžně řeší pracovníci elektráren,“ popsal průběh klání mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Upřesnil, že čtyři nejlepší soutěžící získali možnost skutečné brigády ve Skupině ČEZ a dalších sedm dostalo pozvánku na individuální exkurzi.

Poznala Temelín zblízka

„Z vítězství jsem samozřejmě měla radost. Dostala jsem možnost poznat alespoň krátce zlomek chodu firmy, která má blízko k mému studiu. Seznámila jsem se s tím, jak probíhá příprava tak obrovské investice a měla jsem příležitost nahlédnout do důležité dokumentace. Samozřejmě ne do tajných částí, které obsahuje,“ shrnula stručně dojem z průběhu netradiční brigády studentka.

Zaujala ji i dokumentace, která na dvou tisících stránkách hodnotí vliv dostavby Temelína na životní prostředí. „Při pohledu do zmíněných materiálů si člověk uvědomí, jak složité je se záměrem stavby nových jaderných bloků projít celým povolovacím procesem. Je s tím i pořádné papírování,“ líčila své dojmy Iveta.

Má šanci získat zaměstnání

Úspěchem v soutěži a dvoutýdenní odbornou stáží si zvýšila šanci stát se v budoucnosti jedním ze zaměstnanců jihočeské elektrárny. Jaderná energetika je oblast, které by se chtěla profesně věnovat. Přemýšlí o energetice i možnostech svého uplatnění v ČEZ, ale zatím pro ni stále zůstává prioritou škola. Za téma své diplomové práce si vybrala měření intenzity Čerenkovova záření v závislosti na výkonu školního reaktoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám