Hlavní obsah

V Poděbradech se možná uzavřou sklárny

PODĚBRADY

Lidé pracující v poděbradských Sklárnách Bohemia, jednom z největších zaměstnavatelů nymburského regionu, se bojí o místo. Místní pobočka je totiž součástí skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), která má miliónové dluhy a od pondělí je v insolvenčním řízení.

Článek

Mezi zaměstnanci kolují zvěsti o tom, že se závod zavře již ve středu, podle společnosti však zatím není nic definitivního. „Objevují se určité spekulace na reálném i nereálném základě, ale zatím nemám žádné informace o tom, že by někde mělo dojít k propouštění nebo uzavírání některých provozů, nemám," řekl mluvčí skupiny Karel Samec.

Více než 500 zaměstnanců však přesto není klidných, lidé se bojí, že již ve středu nepůjdou do práce. „Visí to ve vzduchu, tak rychlá odstávka by mě nepřekvapila. Žádné oficiální informace ale nemám, zatím stále pracujeme," řekl jeden ze zaměstnanců skláren, podle něhož doporučují zatím pokračovat v práci také místní odbory.

Úřad práce by měl problém

Pokud by poděbradské sklárny byly skutečně uzavřené, znamenalo by to ohromný nápor pro nymburský úřad práce. Ani tady zatím nemají žádné konkrétnější informace.

„Snažíme se situaci zmapovat, ale víme jen to, co je v médiích. Samozřejmě bychom museli v případě zavření poděbradského provozu situaci řešit," řekl statutární zástupce úřadu práce Jiří Ježek. Nové zaměstnání by se však lidem nehledalo lehce: „Ve sklářském průmyslu bychom žádná místa nenašli, protože v regionu žádná jiná sklárna není," dodal Ježek.

Skupina BCT je největším českým výrobcem užitkového skla. Zaměstnává přes 5000 lidí, majetkově propojená Porcela Plus okolo 2000 lidí.

Reklama

Související články

Vnitro opustí pětina zaměstnanců

Méně řídicího aparátu a více policistů v ulicích. Plus řada změn, které se dotknou prakticky každého občana, zejména pak motoristů. To vše přináší podle...

Výběr článků

Načítám