Hlavní obsah

V Ostravě se z lidí stávají kamnáři i bez vyučení. Postavili pec na chleba

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži i ženy, z Česka i ze zahraničí využívají unikátní rekvalifikační kurz na kamnáře pro nevyučené osoby, který už několikátým rokem pořádá Střední škola stavební a dřevozpracující (SŠSaD) v Ostravě-Zábřehu. Tentokrát si lidé v kurzu postavili i pec na chleba, která kdysi na vesnici byla v téměř každé domácnosti.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Třiatřicetiletý Jiří Nagy (vlevo) přijel do Ostravy na rekvalifikační kamnářský kurz až ze Slovenska.

Článek

„Chlebovou pec stavěli čtyři účastníci našeho rekvalifikačního kurzu zhruba 64 hodin. Stavěli jsme to tady u nás poprvé, takže jsme byli pomalejší, než když stavíme klasická kachlová kamna. Jde o hliněnou pec, nepoužili jsme na ni jediný drát. Máme radost, že nám nepraskla a drží pohromadě,“ ukazoval Právu kamnářský mistr Mojmír Jauernig z Cechu kamnářů ČR.

Upekli si domácí chleba

„Už si tady v kurzu na postavených kamnech vaříme na plotně a pečeme si jídlo v troubách, ale chyběl nám k zakousnutí pořádný domácí chleba, tak jsme se rozhodli postavit pec na chleba. Samozřejmě se v ní dá upéct i pizza, štrúdl, vánočka, buchta či housky s rohlíky,“ líčil kamnářský mistr s tím, že samozřejmě v praxi se pec na chleba příliš nestaví, protože se již ekonomicky nevyplatí.

„Je potřeba hodně dřeva na roztopení. Ale kdysi byla v domácnostech hodně používaná,“ podotkl Jauernig.

V kurzu je nyní 11 lidí

Tentokrát se v Ostravě v rekvalifikačním kurzu sešlo 11 lidí z Česka i zahraničí. „Máme opět, již podruhé, v kurzu i ženu, která chce být kamnářkou. Zaujalo mě, že tentokrát až polovina z nich jsou vysokoškoláci. V našem kurzu se naučí nejen navrhovat kamna, ale i je stavět,“ líčil kamnářský mistr.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Účastníci rekvalifikačního kurzu si v peci, kterou postavili, upekli i domácí chleba.

Až ze Slovenska se například do ostravského kurzu přihlásil třiatřicetiletý Jiří Nagy, který už sice jako kamnář pracuje, avšak jeho zaměstnavatel chce odejít do důchodu.

„Nejsem vyučeným kamnářem, ale přitom chci v této práci pokračovat, už sám na sebe. Abych získal živnostenský list, musím mít výuční list z oboru kamnář, což tady v Ostravě jde,“ svěřil se Právu Nagy.

Výuční list bez tříletého studia

Rekvalifikační kurz na kamnáře trvá necelého půl roku. Před autorizovanou osobou musí jeho účastníci nakonec prokázat ústně i prakticky, že toto elitní řemeslo zvládají.

Pokud uspějí, obdrží osvědčení, že mohou stavět kamna, krby a sporáky a pak si mohou požádat o výuční list, aniž by studovali tři roky ve škole, ale ještě musí složit učňovskou zkoušku.

Podle Cechu kamnářů je to jediná možnost, jak si v republice vychovat kvalitní řemeslníky, když o denní kamnářské studium nemají v současnosti žáci základních škol zájem. Proto také ostravská SŠSaD od roku 2004 tento denní obor nevyučuje. Přitom na trhu práce je po kamnářích poptávka celoročně.

Reklama

Související články

Řemesla se pomalu vracejí do módy

Počty nabídek pracovních míst pro kvalifikované řemeslníky meziročně narůstají o násobky procent, reakce na ně však donedávna naopak klesaly. Firmy si také...

Další horníci míří k programátorům

K zásadnímu obratu ve své kariéře nakročilo v uplynulých dnech dalších 12 zaměstnanců společnosti OKD, většinou horníků. Už podruhé se v jedné z lokalit Dolu...

Výběr článků

Načítám