Hlavní obsah

Poradna: Ze Slovenska do Čech za prací aneb jak je to s cizinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I po téměř 25 letech od rozpadu Československa u nás stále pracuje velké množství Slováků. Vzhledem ke společné minulosti je často ani za cizince nepovažujeme. Přesto však cizinci jsou, byť ze země Evropské unie, a proto je nutné plnit povinnosti, které se na ně vztahují stejně jako na jiné cizince ze zemí EU.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Dobrý den, zaměstnáváme zaměstnance ze Slovenska. Dosud jsme jejich pracovní poměry žádnému úřadu nehlásili. Nyní proběhla kontrola a dostali jsme pokutu za to, že jsme zaměstnávání Slováků nenahlásili Úřadu práce. Skutečně jsme porušili zákon?

Zaměstnávání cizinců

Obecně je při zaměstnávání cizinců nutné postupovat zejména v souladu se zákonem o pobytu cizinců, který řeší jejich samotný pobyt na území České republiky, a dále se zákonem o zaměstnanosti, který řeší jejich přístup na český pracovní trh.

Právní úprava přitom rozlišuje mezi tzv. cizinci ze třetích zemí a občany Evropské unie. Občané EU (do které Slovenská republika také patří) mají v tomto směru přístup do České republiky za prací výrazně jednodušší. Přesto se ani oni nevyhnou některým povinnostem, na které se bohužel poměrně často zapomíná.

Povinnost ohlásit místo pobytu

Jednou z povinností občana Evropské unie, který hodlá na území České republiky pobývat déle než 30 dní, je ohlásit na cizinecké policii místo svého pobytu, a to do 30 dnů ode dne jeho vstupu na území ČR. Takto nahlášená adresa pak slouží jako primární kontaktní a identifikační adresa pro daného občana Unie.

Povinnost nahlásit místo pobytu na cizinecké policii musí splnit přímo daný občan EU, pokud ovšem tuto povinnost za něho nesplní jeho ubytovatel (typicky hotel, ve kterém je ubytovaný). Za nesplnění této povinnosti pak hrozí přímo občanovi EU pokuta až 3000 Kč.

Povinnosti zaměstnavatele

Zaměstnavatel, který zaměstná cizince nebo občana Evropské unie, je povinen nejpozději v den jeho nástupu do práce písemně informovat příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce. Tato písemná informace musí obsahovat celou řadu údajů (jméno a příjmení zaměstnance, jeho adresu, číslo cestovního dokladu, druh práce, místo výkonu práce a další údaje stanovené zákonem).

Za nesplnění této povinnosti zaměstnavateli hrozí pokuta až 100 000 Kč, ačkoliv se většinou s ohledem na relativně nízkou závažnost udělují pokuty nižší. V každém případě však jde čistě o odpovědnost zaměstnavatele – samotného zaměstnance tedy nelze v této souvislosti jakkoliv sankcionovat.

Shrnutí vašeho případu

Ve vašem případě jste tedy měli povinnost nejpozději v den nástupu zaměstnanců ze Slovenska do práce oznámit vznik jejich pracovního poměru Úřadu práce. V případě, že jste tuto povinnost nesplnili a nástup zaměstnanců ze Slovenska neoznámili, spáchali jste správní delikt a pokuta vám tak byla udělena po právu.

Odpovídal Tomáš Neuvirt z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám