Hlavní obsah

Poradna: Nárok na dovolenou při odchodu na mateřskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchod na mateřskou dovolenou je radost pro maminky, ale přináší určité komplikace a speciální situace v pracovním životě. Pro zaměstnance pečující o své potomky totiž platí celá řada zvláštních pravidel, ve kterých není vždy snadné se vyznat. Jak je to s dovolenou, když zaměstnankyně odchází v průběhu roku na mateřskou?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Měla bych dotaz ohledně krácení dovolené. U firmy jsem zaměstnaná 6 let. Otěhotněla jsem a 10. 2. 2017 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Nestihla jsem tedy za rok 2017 odpracovat 60 dní. Budu mít vůbec na dovolenou za letošní rok nárok? Nebo se mi bude nějak krátit? Pokud nárok na dovolenou mám, mohu hned po skončení mateřské zažádat o její čerpání nebo proplacení?

Nárok na dovolenou

Nárok na dovolenou za kalendářní rok nebo její poměrnou část má zaměstnanec, který v daném roce odpracoval alespoň 60 dní. Jestliže zaměstnanec neodpracoval alespoň 60 dní, ovšem odpracoval alespoň 21 dní, má nárok na takzvanou dovolenou za odpracované dny.

Důležité přitom je, že za odpracované dny pro účely dovolené se nepovažují jenom dny, kdy zaměstnanec skutečně pracoval, ale i některé další doby – například čerpání mateřské dovolené nebo dočasná pracovní neschopnost vzniklá z důvodu pracovního úrazu. Jako neodpracovaná doba se však již považuje čerpání rodičovské dovolené.

Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, v případě narození více dětí 37 týdnů. Během této doby dostává matka peněžitou pomoc v mateřství (PPM), která se vyplácí z nemocenského pojištění a činí 70 procent denního vyměřovacího základu. Dávku může začít pobírat maximálně 6-8 týdnů před plánovaným porodem - od té doby začíná mateřská dovolená.
Od narození dítěte, pokud matka nepobírá PPM, nebo po skončení výplaty PPM poskytuje stát rodičům rodičovský příspěvek. V té době jsou na navazující rodičovské dovolené - žena či muž. Ta je standardně do tří let věku dítěte. V případě narození druhého dítěte nárok trvá. Žena tak může plynule navázat další mateřskou i rodičovskou. V případě dvou dětí se doba může protáhnout na šest let.

Krácení dovolené

Pokud zaměstnanec neodpracuje v kalendářním roce 100 a více směn z důvodu překážek v práci, které se nepovažují za výkon práce pro účely dovolené (typicky je dlouhodobě nemocný nebo je na rodičovské dovolené), dovolená se mu krátí. Dovolená se krátí o 1/12 za prvních 100 takovýchto směn a dále o další 1/12 za každých dalších 21 směn.

Z pravidla krácení je však stanovena jedna výjimka, která říká, že krácení není možné v případě, kdy si zaměstnankyně vyčerpá dovolenou bezprostředně po skončení mateřské dovolené a následně nastoupí na rodičovskou dovolenou.

Proplácení dovolené

O proplacení dovolené není možné požádat, a to ani v případě odchodu na dlouhodobou překážku v práci (rodičovskou dovolenou).

Účelem dovolené totiž je, aby si zaměstnanec odpočinul a znovu načerpal síly. Nejedná se o tedy o finanční přilepšení pro zaměstnance. Proplacení dovolené je proto možné pouze v jediném případě, a to při skončení pracovního poměru.

Shrnutí vašeho případu

Jestliže jste pracovala standardně 5 dní v týdnu, od začátku roku do 10. 2. jste odpracovala 35 dní. Standardní délka mateřské dovolené je poté 28 týdnů, což odpovídá dalším 140 dnům. Celkem jste pro účely dovolené za rok 2017 odpracovala 175 dní. Náleží vám proto dovolená za kalendářní rok.

O čerpání své dovolené ihned po skončení mateřské dovolené můžete svého zaměstnavatele požádat a on této vaší žádosti musí vyhovět. Vyčerpáte-li si takto veškerou dovolenou za rok 2017 a následně nastoupíte na rodičovskou dovolenou, dovolená vám nebude moci být krácena. Není však možné si zažádat o proplacení dovolené.

Pokud o čerpání dovolené nepožádáte, o její případně zkrácenou nevyčerpanou část nepřijdete, ale budete ji moci čerpat po návratu z rodičovské dovolené.

Odpovídal Michal Peškar z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Práce na více strojích

Pracovní síly je na trhu práce nedostatek a zaměstnavatelé často hledají způsob, jak flexibilně zajistit svůj provoz i za této situace. Často tak dochází...

Výběr článků

Načítám