Hlavní obsah

Poradna: Skončení pracovního poměru na dobu určitou a nemoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní poměr na dobu určitou, tak oblíbený mezi zaměstnavateli, nepřináší zaměstnancům mnoho radosti – znamená nejistotu, zda se v budoucnu jejich pracovní poměr prodlouží. Navíc se může stát, že sjednaná doba uplyne v nejméně vhodném okamžiku, např. v době nemoci nebo těhotenství, a pracovní poměr na dobu určitou přesto skončí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
28. 6. 2012 jsem onemocněla, měla jsem sjednaný pracovní poměr na dobu určitou, a to do 30. 6. 2012. Prvních 21 dní dočasné pracovní neschopnosti má platit zaměstnavatel. Zaměstnavatel mi ale tvrdí, že ke mně už nemá žádné finanční závazky, když mi pracovní poměr skončil 30. 6. 2012. Má pravdu? Nepočítala jsem s tím, nemám žádné jiné příjmy a jsem vdova. Jsem naprosto bez prostředků a nemocenská přijde nevím kdy. Ocitla jsem se v hodně nepříjemné situaci.

Kdy končí pracovní poměr na dobu určitou

Pracovní poměr na dobu určitou končí vždy uplynutím sjednané doby. Pracovní poměr tak může končit buď sjednaným pevným datem (např. 30. 6. 2012), vykonáním určitých prací, nebo jinou skutečností (např. návratem jiného zaměstnance z mateřské nebo rodičovské dovolené).

Uplynutím sjednané doby pracovní poměr skončí bez ohledu na to, jestli jste např. v dočasné pracovní neschopnosti, těhotná nebo na mateřské dovolené. Ve vašem případě tedy pracovní poměr skončil 30. 6. 2012, i když jste byla v té době nemocná.

Náhrada mzdy po dobu dočasné pracovní neschopnosti

Náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti placená zaměstnavatelem náleží zaměstnanci po dobu prvních 21 kalendářních dní trvání dočasné pracovní neschopnosti s výjimkou prvních 3 pracovních dnů trvání pracovní neschopnosti, za které se náhrada mzdy neposkytuje. Tento nárok je však omezen pouze na dobu trvání pracovního poměru.

Vzhledem k tomu, že váš pracovní poměr skončil uplynutím sjednané doby během prvních 3 pracovních dní pracovní neschopnosti, za které se náhrada mzdy neposkytuje, nevznikl vám na tuto náhradu mzdy vyplácenou zaměstnavatelem nárok.

Nárok na nemocenské

V případě, že by vaše pracovní neschopnost trvala delší dobu, vznikne vám od 22. kalendářního dne pracovní neschopnosti nárok na nemocenské, které vyplácí Správa sociálního zabezpečení. Bohužel v období prvních 21 kalendářních dnů nemoci budete bez jakékoliv kompenzace (pokud by totiž trvalo vaše zaměstnání, měla byste po tuto dobu nárok na náhradu mzdy od svého zaměstnavatele).

Shrnutí

Na skončení pracovního poměru na dobu určitou nemá vaše nemoc žádný vliv. Protože jste onemocněla 2 dny před skončením pracovního poměru, nevznikne vám bohužel ani nárok na náhradu mzdy vyplácenou zaměstnavatelem. Bez prostředků byste však zůstat neměla, protože by vám měla být v červenci vyplacena mzda za červen 2012.

Pokud budete nemocná déle než 21 dní, vznikne vám od následujícího dne nárok na nemocenské. Nemocenské by vám v takovém případě mělo být vyplaceno nejpozději do jednoho měsíce poté, kdy Správa sociálního zabezpečení obdrží doklady o vaší pracovní neschopnosti.

Odpovídali David Borovec  a Lucie Neuvirtová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám