Hlavní obsah

Poradna: Když dočasné přidělení nevyhovuje…

Už nějakou dobu zákon připouští, aby zaměstnavatel dočasně přidělil svého zaměstnance bezplatně k jinému zaměstnavateli. Jenže co to v takovém případě pro zaměstnance znamená, když začne pracovat pro jiného zaměstnavatele? Může s ním například tento zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr výpovědí?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Ve firmě pro mě neměli dost práce, a tak jsme se dohodli, že mě na čas přidělí k jinému zaměstnavateli. Bohužel jsem si ještě nezvyknul na nový režim, pracovní podmínky ani odlišný software a nepodařilo se mi dosáhnout očekávaných výsledků. Nový zaměstnavatel se na mě rozzlobil a prohlásil, že se mnou nehodlá dál ztrácet čas a dal mi výpověď. Můžu se teď vrátit k původnímu zaměstnavateli, nebo jsem přišel o zaměstnání úplně?

Dočasné přidělení k jinému zaměstnavateli

Po šesti měsících od vzniku pracovního poměru může zaměstnanec se svým zaměstnavatelem uzavřít písemnou dohodu o dočasném přidělení k jinému zaměstnavateli, na základě které bude zaměstnanec vykonávat práci pro jiného zaměstnavatele.

V dohodě o dočasném přidělení musí být uveden zaměstnavatel, ke kterému se zaměstnanec přiděluje („přechodný zaměstnavatel“), a doba, po kterou bude dočasné přidělení trvat. Dále je třeba uvést den vzniku dočasného přidělení a druh a místo výkonu práce u přechodného zaměstnavatele.

Práva a povinnosti obou zaměstnavatelů

Po dobu dočasného přidělení je přechodný zaměstnavatel oprávněn přidělenému zaměstnanci přidělovat, organizovat, řídit a kontrolovat práci – to všechno jménem jeho původního zaměstnavatele. Přechodný zaměstnavatel je také povinen vytvářet příznivé pracovní podmínky a zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví přiděleného zaměstnance na svém pracovišti.

Vzhledem k tomu, že i během dočasného přidělení zůstává zaměstnanec stále v pracovním poměru s původním zaměstnavatelem, nesmí vůči němu přechodný zaměstnavatel činit žádné právní úkony – například nesmí měnit pracovní smlouvu, upravovat výši mzdy stanovenou mzdovým výměrem, ale ani rozvázat pracovní poměr. Všechny takovéto úkony by byly ze zákona neplatné.

Ukončení dočasného přidělení

Dočasné přidělení končí uplynutím doby, na kterou bylo sjednáno. Před uplynutím této doby může být ukončeno buď písemnou dohodou zaměstnance a jeho „původního“ zaměstnavatele, nebo písemnou výpovědí dohody o dočasném přidělení s 15denní výpovědní dobou, a to i bez uvedení důvodu.

Po ukončení dočasného přidělení se zaměstnanec vrací zpět k „původnímu“ zaměstnavateli na své původní pracovní místo a „původní“ zaměstnavatel mu musí začít přidělovat práci podle jeho pracovní smlouvy.

Shrnutí

Pokud vám dal zaměstnavatel, ke kterému jste byl dočasně přidělen, výpověď z pracovního poměru, půjde o neplatný úkon, který nebude mít žádný vliv na váš pracovní poměr k „původnímu“ zaměstnavateli.

Vzhledem k tomu, že takováto „výpověď“ dokonce neukončila ani samotné dočasné přidělení, doporučujeme vám kontaktovat přechodného zaměstnavatele a sdělit mu, že je povinen vám dále přidělovat práci – pokud však už u něj pracovat nechcete, můžete mu dát výpověď z dočasného přidělení a vrátit se ke svému „původnímu“ zaměstnavateli – samozřejmě po uplynutí 15denní výpovědní doby.

Odpovídali  Ondřej Chlada a Dorota Lakotová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám