Hlavní obsah

Počítačová gramotnost zvýší šance uchazečů o zaměstnání

Právo, kil

Větší počítačovou gramotnost, lepší konkurenceschopnost, a tím pádem vyšší šance na získání nové práce. To vše by měla přinést lidem ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností užší spolupráce mezi Úřadem práce ČR (ÚP ČR) a Českou společností pro kybernetiku a informatiku (ČSKI). Memorandum o tom podepsaly generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková a prezidentka ČSKI Olga Štěpánková.

Foto: Profimedia.cz

Mezi klíčové požadavky patří schopnost využívat digitální technologie.

Článek

V rámci rekvalifikačních kurzů, ale i dalších vzdělávacích projektů mohou nezaměstnaní, sociálně vyčlenění nebo osoby se zdravotním postižením získat některý z mezinárodně uznávaných certifikátů prokazujících úroveň jejich praktických dovedností v oblasti využívání informačních a komunikačních technologií.

Roste počet dlouhodobě nezaměstnaných

Během prvních šesti měsíců bylo bez práce v průměru 592 500 lidí, což je o 22 000 více než ve stejném období o rok dřív. Zvýšil se i průměrný podíl nezaměstnaných, který meziročně stoupl o 0,4 % a dosáhl 8,1 %. O téměř třiatřicet tisíc vzrostl i počet dlouhodobě nezaměstnaných a zvýšila se délka jejich evidence z loňských 572 dní na letošních 639 dní.

Jedním z důvodů, proč řada nezaměstnaných zůstává v evidenci ÚP ČR, je skutečnost, že nesplňují požadavky zaměstnavatelů. Mezi ty klíčové patří mimo jiné dostatečné počítačové znalosti a dovednosti. A týká se to nejen střední a starší generace, ale i čerstvých absolventů škol.

Bravura na sítích nestačí

„Právě v jejich případě se ukazuje, že drtivá většina z nich sice bravurně ovládá sociální sítě a všechny druhy online komunikace, ale neumí využívat digitální technologie jako pracovní nástroj. Jednoduše řečeno pokud člověk nezvládá alespoň v základní míře práci s počítačem, jen velmi těžko hledá práci,“ upozorňuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Velmi podobně jako absolventi jsou na tom i lidé v produktivním věku, kteří se na trhu práce pohybují řadu let. Jejich znalosti a dovednosti v oblasti využívání informačních a komunikačních technologií jsou většinou velmi malé nebo úzce a specificky zaměřené, což výrazně snižuje jejich šance v případě nutnosti nalézt nebo změnit zaměstnání.

„Vzdělávání v oblasti počítačových (digitálních) znalostí a dovedností je pro zvýšení šancí těchto osob na trhu práce klíčové,“ připomíná Jiří Chábera, manažer pracovní skupiny ECDL-CZ při ČSKI.

Získají mezinárodně uznávaný certifikát

Na základě podepsaného memoranda získá poměrně široká skupina obyvatel možnost absolvovat zkoušky v rámci mezinárodního konceptu European Computer Driving Licence (ECDL), jehož garanty kvality jsou mezinárodní profesní společenství Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS).

V praxi to bude znamenat, že absolventi kurzů budou mít v ruce certifikát o kvalifikaci uznávaný ve více než 150 zemích celého světa. Tyto doklady potvrzují, že jejich držitelé dobře zvládají základní praktické dovednosti pro efektivní práci s počítačem, tak jak to vyžaduje současný trh práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám