Hlavní obsah

OKD chce ještě letos přijmout řádově stovky zaměstnanců

– KARVINÁ

Těžební společnost OKD chce ještě letos přijmout řádově stovky zaměstnanců. Má zájem hlavně o pozice horník, horník-dělník, důlní zámečník a důlní elektrikář. OKD otevřela v Karviné nové zaměstnanecké centrum, které bude mimo jiné sloužit jako náborové středisko pro nové uchazeče o zaměstnání.

Článek

Společnost hledá hlavně pracovníky z Česka a Slovenska, u nichž nehrozí jazyková bariéra. Podle zástupců společnosti se už nyní o práci zajímají nejen lidé z celé ČR, ale například i Ukrajinci, Vietnamci, Číňané a Rumuni.

V červenci se o práci v dolech ucházelo 267 zájemců, což je více než dvojnásobek oproti předchozím měsícům, v srpnu se pak tento počet zvýšil na 343 zájemců, tedy zhruba trojnásobek dřívějšího průměru. Do pracovního poměru firma v červenci přijala 64 lidí, v srpnu pak 120. Zhruba 30 procent uchazečů o práci nemůže být přijato kvůli tomu, že neprojdou zdravotními prohlídkami.

Kvalifikovaných horníků je nedostatek

Nejhůře se firmě hledají kvalifikovaní horníci. „Měli bychom zájem přijímat pouze kvalifikované horníky,” uvedl zástupce finanční ředitelky Libor Dürer. Dodal, že společnost rozlišuje mezi horníkem a horníkem-dělníkem, který nemá potřebnou kvalifikaci. Horník-dělník může na rozdíl od kvalifikovaného horníka vykonávat jen pomocné práce v dole, ale nepracuje se stroji a zařízeními.

„V 90 procentech případů bereme nekvalifikované lidi, pro které máme rekvalifikační program. Lidi bereme do pracovního poměru a rekvalifikujeme je v pracovním poměru,” uvedl Dürer. Novým zaměstnancům nabízí společnost některé bonusy jako například nástupní prémii až do 20 000 korun nebo možnost přidělení bytu za zvýhodněných podmínek.

Nové zaměstnanecké centrum by však nemělo sloužit pouze k náboru nových zaměstnanců, ale bude nabízet i služby stávajícím pracovníkům, například vyřízení různých dokumentů a potvrzení bez nutnosti chodit na šachtu.

Společnost OKD zaměstnává přes 15 000 lidí a téměř 1400 zaměstnanců v dceřiných společnostech. Na těžbě uhlí se podílí také asi 3500 lidí z dodavatelských firem. Černé uhlí těží především na Karvinsku – v dolech Karviná, Darkov, ČSM a na Frýdecko-Místecku v Dole Paskov. V loňském roce byla průměrná mzda ve společnosti 29 135 korun.

Reklama

Související články

Nečas nechce posílat horníky do penze dříve

Ministr práce Petr Nečas (ODS) nepočítá s tím, že by lidé v náročnějších profesích odcházeli do penze dřív než ostatní pracovníci. Opětovné zavedení takzvaných...

Výběr článků

Načítám