Hlavní obsah

V Karviné začali s úklidem pomáhat dlouhodobě nezaměstnaní

KARVINÁ

Pětatřicet dlouhodobě nezaměstnaných lidí začalo v těchto dnech pomáhat s úklidem ulic v Karviné. Městu se množily stížnosti na čistotu veřejných prostranstvích a nové černé skládky. Na veřejně prospěšné práce proto zaměstnalo 20 žen a 15 mužů, kteří byli déle než rok bez zaměstnání. Úklidové četě velí v Karviné bývalý policista.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Skupině bude velet mistr, kterého úřad rovněž vybral z evidence uchazečů o zaměstnání. Jde o bývalého příslušníka cizinecké policie, který po uvolnění hranic od policie odešel a v evidenci pracovního úřadu byl asi půl roku, řekla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Zhruba čtyři desítky lidí už při veřejně prospěšných pracích několik let zaměstnávají i karvinské technické služby, ale nestačí to. Město se tak rozhodlo, že dá práci dalším lidem, které však minimálně půl roku bude zaměstnávat přímo magistrát. "Chtěli jsem přidat na intenzitě úklidu a údržby. Ti, kteří už pracují, si vedou dobře," uvedl primátorův náměstek Dalibor Závacký.

O náklady se dělí úřad práce, město i EU

Úřad práce uhradí magistrátu základní mzdy a odvody za zaměstnance. Město však muselo vynaložit dalších zhruba 1,4 miliónu korun, které jsou mimo jiné použity na ochranné pomůcky nebo pracovní nářadí. Program finančně podpořila Evropská unie.

"Lidé pracují v sedmi skupinách. V parcích a na dalších veřejných prostranstvích udržují zeleň, čistí hřiště nebo uklízejí černé skládky. Práci denně přiděluje, řídí a kontroluje mistr, který čety objíždí na kole," doplnila vedoucí odboru místního hospodářství karvinského magistrátu Jana Salamonová.

Karviná chce projekt po půlročním fungování vyhodnotit a podle finančních možností v něm i v roce 2009 pokračovat. Podle mluvčí už se na radnici začali ozývat další lidé, kteří by o práci v úklidových četách měli zájem, město je však zatím přijmout nemůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám