Hlavní obsah

O úhradu mezd požádaly přibližně dvě stovky zaměstnanců Karlovarského porcelánu

– Nová Role (Karlovarsko)

V Nové Roli v pondělí 27.7. využilo služeb dvou detašovaných pracovišť úřadu práce zatím asi 200 lidí zkrachovalé firmy Karlovarský porcelán (KP), kteří přišli požádat o úhradu dlužných mezd. Před osmou hodinou, než začali úředníci žádosti vyřizovat, čekalo na novorolské radnici už 20 lidí a průběžně sem přicházeli další celé dopoledne.

Článek

Další pracoviště bylo k dispozici přímo v porcelánce. O nevyplacenou mzdu mohou zaměstnanci zkrachovalé porcelánky žádat díky novele insolvenčního zákona. Nárok mají na platy za tři měsíce. Většině z nich právě za tříměsíční období KP mzdy dluží. Ředitel úřadu práce odhaduje, že by mohlo žádost podat minimálně 800 ze zhruba tisícovky propuštěných lidí. "Očekávám, že v Nové Roli vyřídíme kolem 400 žádostí. Lidi přicházejí i na naše pracoviště v Karlových Varech, kde jich bylo zhruba 50," uvedl ředitel

Žadatelé musí mít s sebou doklad o mzdových nárocích od KP, občanský průkaz a také průkaz zdravotního pojištění. Podle Řezníčka žádné problémy nebyly. Po vyřízení žádosti by mohli peníze dostat do dvou až tří týdnů, odhaduje. Na peníze čekal i Jiří Šetina, který v KP pracoval rok. Řekl, že u něj jde jen o několik tisícikorun. "Ale jsou důležité. Když jsme zůstali bez výplat, museli jsme si půjčovat. Je dobře, že dostaneme nazpět alespoň něco, a dobré je také to, že za námi úředníci přijeli," uvedl.

Úřad práce zvolil stejný postup, jako když KP propouštěl. I tehdy přijeli jeho úředníci za lidmi do Nové Role. Na vyřizování žádostí o úhradu dlužných výplat vyčlenil ÚP desítku lidí. Kromě Nové Role, kde budou dvě detašovaná pracoviště otevřena ještě v úterý, žádosti přijímají rovněž dvě pracoviště ÚP v Karlových Varech. Úřad práce bude stejně postupovat v Klášterci nad Ohří nebo u porcelánky v Chodově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám