Hlavní obsah

Většina měst v Karlovarském kraji nabízí práci ve veřejné službě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Většina větších měst v Karlovarském kraji nabídla od července lidem na sociálních dávkách práci v takzvané veřejné službě. Ta je nezbytná, aby se lidem bez práce nekrátily sociální dávky. Jen největší město v kraji, Karlovy Vary, zatím veřejnou službu nenabízí. Podle odhadů radnic by ve veřejné službě mohly hledat práci v kraji stovky lidí.

Článek

"Ne, že by město veřejnou službu poskytovat nechtělo, ale zatím zkoumáme možnosti a způsob, jakým bychom veřejnou službu nabízeli," řekl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. V Karlovarském kraji bylo na konci května bez práce 17 207 lidí a míra nezaměstnanosti se po několika měsících růstu zastavila na 10,1 procenta.

Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí po dobu delší než šest měsíců, musejí nově odpracovat ve veřejné služby nejméně 20 hodin měsíčně, jinak by jim dávka klesla z 3126 korun na existenční minimum, což je 2020 korun. Naopak pokud odpracují přes 30 hodin, dávka se jim může zvednout až na 3697 korun.

Práci nabízí Sokolov, Aš i Cheb

Práci ve svých příspěvkových organizacích nabízí například město Sokolov. Podle odhadu radnice by bylo možné takto zajistit práci při úklidu a údržbě pro několik desítek lidí. Celkem by o veřejnou službu mohlo v Sokolově požádat zhruba 200 lidí.

Podobně i v Aši město pověřilo zaměstnáváním ve veřejné službě své organizace, Ašské lesy a Tebyt. V Chebu práci ve prospěch města nabízí město v technických službách Chetes a v chebském středisku Diecézní charity Plzeň.

"Přesný počet zájemců zatím neznáme, ale jsme schopni jim nabídnout práci například při úklidu města, v údržbě škol a podobně," řekl místostarosta Chodova Stanislav Pochman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám