Hlavní obsah

Neformální foto v životopisu může zhatit naděje na vyhlédnuté místo

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledání práce prostřednictvím pracovních portálů je stále populárnější. Jen v září firmy obsazovaly přes portály Jobs.cz a Prace.cz bezmála 42 tisíc napřímo zadaných pracovních pozic a zaměstnavatelé na ně obdrželi celkem 438 tisíc reakcí.

Žánrové fotky mohou poškodit seriózní image žadatele.

Článek

Je tedy zřejmé, že pro získání atraktivního zaměstnání je důležité odlišit se od ostatních a zaujmout. A to nejen při pohovoru, ale už zaslaným životopisem. Personalistovi totiž většinou stačí rychlý pohled do CV, aby se rozhodl, zda dotyčného pozvat na pohovor. „Přípravu životopisu proto rozhodně nepodceňujte. Jeho délka závisí na délce vaší praxe. Obecně ale platí, že méně je více a i při delší praxi je optimální rozsah do dvou stran textu,“ připomíná Martin Vejplacha, HR manažer ČSOB.

Fakta v životopisu v souladu s požadavky na pozici

Některé pracovní zkušenosti lze zmínit jen bodově. Stejně tak i brigády. Ty jsou důležité u absolventských pozic, nebo pokud se specificky vztahují k obsazované pozici. To, že by v CV měla být uvedena skutečně relevantní praxe vzhledem k požadavkům na inzerovanou pozici potvrzuje Tomáš Dombrovský, analytik pracovního serveru Jobs.cz. „Na trhu je nyní citelný nedostatek zkušených lidí a vzhledem k silné poptávce firem si ti s vhodnou kvalifikací opravdu mohou vybírat.“

Fotografie by měla být seriózní

Vhodnou, ale nepovinnou, součástí životopisu je také kvalitní profesionální fotografie. Ta pomáhá formovat první dojem, personalista ví, koho si na pohovor zve, a následně si díky ní lépe přiřadí výkon uchazeče z pohovoru ke konkrétní tváři.

„Měla by to být fotografie obličeje, s přiměřeným výrazem ve tváři a neutrálním pozadím. Fotografie s domácím mazlíčkem či jiné neformální snímky přikládat k životopisu rozhodně nedoporučuji,“ radí Martin Vejplacha a varuje, že různé žánrové fotky z dovádění na dovolené či v rozjařené společnosti mohou poškodit seriózní image žadatele a spolehlivě zabít jeho šanci získat vyhlédnuté místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám