Hlavní obsah

Neatraktivní lidé jsou šikanováni častěji

Neatraktivní lidé mají těžký život. Nejenže hledají déle a obtížněji partnery, mají v průměru nižší platy a více se v kariérním růstu nadřou, ale navíc musejí také častěji odolávat šikaně.

Foto: Profimedia.cz

Méně fyzicky obdarovaní jedinci jsou často vnímáni jako slabí a nezřídka se stávají obětí šikany.

Článek

„Fyzická atraktivita hraje stejně jako osobnost velikou roli v tom, jak je člověk vnímán a přijímán na pracovišti,“ tvrdí profesor Timothy Judge z University of Notre Dame v Indianě.

Méně fyzicky obdarovaní jedinci jsou častěji terčem posměchu a námětem vtípků u kolegů. Navíc jsou vnímáni jako slabí jedinci a nezřídka se stávají obětí šikany.

Jsou obětí předsudků a šikany

Lidé mají vůči méně atraktivním kolegům také předsudky. „Zjistili jsme, že neatraktivní lidé jsou mnohem častěji předmětem neurvalého, nespolečenského a dokonce i krutého zacházení kolegů. Nejenže jako společnost přijímáme atraktivní a neatraktivní kolegy odlišně, ale jednáme podle tohoto vnímání tak, že to druhým ubližuje. Pokud si uvědomíme, že u naprosté většiny zaměstnání není fyzický vzhled důležitý, máme tu velký celospolečenský problém,“ zdůraznil profesor Judge.

Podle uvedeného výzkumu se lidé řídí vzhledem více, než jsou ochotni připustit. Nejúčinnější metodou prevence šikany na méně pohledných lidech je, že se o tomto problému bude na pracovišti veřejně mluvit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám