Hlavní obsah

Lidé vítají ústav pro sexuální devianty jako zdroj pracovních míst

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VIDNAVA

Především zvýšení zaměstnanosti očekávají obyvatelé Vidnavy na Jesenicku od zřízení nového detenčního ústavu pro sexuální devianty a pachatele s duševní poruchou. Podle starostky obce by zařízení mělo vyřešit situaci v mnoha vidnavských rodinách, kde lidé dojíždějí za prací mimo region.

Článek

Mělo by tam vzniknout přes sedm desítek pracovních míst. Ústav podpořili obyvatelé již před dvěma roky v referendu, kdy se pro jeho zřízení vyslovilo 75 procent účastníků hlasování.

"Vítáme to, už referendum ukázalo, že lidé tento ústav chtějí. Chtějí ho především kvůli tomu, že je tady obrovská nezaměstnanost. V létě dosahuje kolem 15 procent, v zimě je to ještě horší. Navíc hodně otců jezdí za prací třeba do Prahy, rodiny tak budou moci být i více pospolu," řekla starostka Eva Pavličíková.

Podotkla, že s novým ústavem se v obci se 1450 obyvateli budou rozvíjet služby a pozvedne se i tamní ekonomika. Také podle šéfa jesenického úřadu práce Martina Viterny by nové zařízení mělo této oblasti v hledání nových pracovních příležitostí pomoci.

Starostka však připustila, že mezi lidmi panují i obavy. Ve Vidnavě je již umístěn výchovný ústav, odkud někdy utíkají chovanci. Jen za předminulý týden mají na svědomí šest vloupání do soukromých objektů.

"Generální ředitel vězeňské služby nás však ubezpečil, že bezpečnost občanů bude zajištěna. Je smutné, že Vidnava bude známá tím, že tady budou jen ústavy. Ale detenční ústav je něco jiného, odtud by utíkat neměli," doplnila starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám