Hlavní obsah

Kurzy vzdělávání v gastronomii jsou šancí k získání práce

Právo, kil

Pouhé základní vzdělání je obrovským handicapem na současném trhu práce. Jednu z šancí, jak to změnit, nabízí vzdělávání v gastronomických oborech.

Foto: archiv SOŠ obchodu a služeb Chrudim

Účastníci rekvalifikačního kurzu SOŠ a SOU obchodu a služeb v Chrudimi.

Článek

Ověřili si to autoři i absolventi programu dalšího vzdělávání dospělých na SOŠ a SOU obchodu a služeb v Chrudimi. Stejně jako další školy se i ta chrudimská musí vyrovnávat se současným poklesem počtu dětí v počátečním vzdělávání.

Vedle tříletých oborů kuchař, číšník, cukrář a prodavač se proto začala více orientovat na kurzy dalšího vzdělávání dospělých a zapojením do projektu UNIV 2 KRAJE se změnila na centrum celoživotního učení.

Kurz dokončilo sedm z deseti

Mezi programy dalšího vzdělávání, které škola v rámci projektu vytvořila, je kurz Komplexní obsluha hostů, směřující ke kvalifikaci Složitá obsluha hostů. Jeho nedávné pilotní ověřování s prvními deseti zájemci z řad veřejnosti potvrdilo některá fakta i paradoxy současného trhu práce.

Pilotní ověřování programu proběhlo v závěru roku 2011 a úspěšně jej dokončilo sedm z deseti účastníků. Právě získání kvalifikace v tomto oboru je totiž podle zástupkyně ředitele chrudimské školy a metodičky dalšího vzdělávání Lenky Morávkové v současných českých podmínkách dobrou výchozí pozicí pro nalezení práce.

Číšníci často pracují „načerno“

„Troufám si říci, že kdo chce v tomto oboru pracovat, ten se uživí,“ říká Morávková. Právě číšníci jsou přitom v Česku obklopeni několika paradoxy.

Čím je to dáno? „Vysoké procento absolventů volí cestu práce načerno. Nechávají se zaměstnávat na víkendové jednorázové akce, rauty apod. Inkasují 1 500 nebo 2 000 Kč za akci na ruku bez daně a to jim stačí,“ popisuje jednu z praktik Morávková.

Kvalitní absolventi mají šanci

Na některé z nich škola marně apeluje, že z důchodového hlediska je takový přístup krátkozraký a že je důležité mít skutečný pracovní poměr. Právě v tomto oboru totiž kvalitní lidé mají šanci a odcházejí třeba už ze školy přímo do zahraničí. Pracují např. na dálkových lodích, ti nejlepší dostávají nabídky na místa v hotelích a podobně.

Obory kuchař nebo číšník jsou tak ve spojení s řadou vznikajících programů celoživotního vzdělávání jednou z velkých šancí pro ty, kteří během života i v pozdějším věku ztratili práci, anebo hledají nové uplatnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám