Hlavní obsah

Kuba propustí půl miliónu státních zaměstnanců, nadělá z nich živnostníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kuba do března propustí přes 500 000 státních zaměstnanců a pokusí se jich většinu přesunout do nestátní sféry. Oznámily to oficiální kubánské odbory, napsala agentura Reuters, podle níž je to největší takový pohyb od 60.let.

Článek

V prohlášení odborů se podle Reuters uvádí, že časem se počet míst ve státní sféře sníží o víc než milión a že vzhledem ke snaze o zvýšení efektivity bude ve státním sektoru otevřeno jen málo nových příležitostí.

Koncem loňského roku bylo ve státním sektoru zaměstnáno přes 85 procent kubánských pracovních sil, tedy přes pět miliónů lidí. "Náš stát nemůže a neměl by dál udržovat společnosti, výrobní jednotky, služby a rozpočtové organizace, které nafukují výplatní pásky a (hromadí) ztráty, jež poškozují hospodářství," uvádí se v prohlášení.

"Pracovní možnosti budou rozšířeny novými formami nestátního zaměstnání, mezi jiným pronájmem pozemků, formou družstev a samostatné výdělečné činnosti, což v příštích letech pohltí statisíce pracujících," píše se v něm dále.

Nejdřív znárodnit, pak znovu privatizovat

Plán představuje nejvýznamnější reformu, jakou prezident Raúl Castro podniká od převzetí moci od svého bratra Fidela v roce 2006. Zároveň je to největší přesun směrem k soukromému podnikání od roku 1968, kdy bylo naopak zestátněno 58 000 malých podniků s pěti až osmi zaměstnanci, napsala agentura.

Podle zdrojů z komunistické strany, které Reuters cituje a které měly možnost se seznámit s podrobnými plány "reorganizace pracovních sil", se čeká, že k závěru příštího roku bude vydáno 250 000 nových živnostenských licencí a bude vytvořeno 200 000 dalších nestátních pracovních míst.

V současnosti pracuje na Kubě v soukromém sektoru jen 591 000 lidí. Většinou jsou to samostatně hospodařící rolníci.

Propuštění mohou dostat 70 procent platu

Propouštěným lidem budou podle zmíněných zdrojů nabídnuta alternativní místa, a pokud žádné nepřijmou, budou pobírat dávky v nezaměstnanosti ve výši 70 procent platu, ale ne déle než tři měsíce. Nebudou ale ponecháni úplně svému osudu, protože všichni Kubánci mají zdarma školství a zdravotnictví, dostávají příděly potravin za subvencované ceny a platí nájemné jen do výše 10 procent příjmu hlavního živitele rodiny, napsal Reuters.

Už v červenci agentura napsala, že Kuba se chce v příštích pěti letech zbavit možná až milionu pracovníků zbytnělých státních podniků s cílem posílit a modernizovat hospodářství. O možná víc než miliónu "přebytečných" pracovníků hovořil v dubnu Raúl Castro. Řekl tehdy, že stavy budou v zájmu modernizace sníženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám