Hlavní obsah

Kabinet podpořil záměr zpřísňující výběr lidí do státních firem

Praha

Věcný záměr zákona, který by měl omezit korupci a klientelismus při obsazování míst ve státních firmách, podpořila ve středu vláda. Informoval o tom ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), má k tomu však výhrady. Zato ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) na sociální síti schválení záměru kvitoval. „Je to tak správně,” uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek je s výsledkem spokojen.

Článek

Návrh počítá se zřízením Vládního výboru pro výběr osob do řídících a dozorčích orgánů právnických osob s majetkovou účastí státu. Výbor by měl navázat na Vládní výbor pro personální nominace, který již funguje.

Přijetí návrhu nedoporučila na konci května Legislativní rada vlády. Ta nezkoumá věcný obsah předloh, ale jejich právní aspekty. Z právního hlediska je podle rady návrh napsán špatně.

Kritika od Hospodářské komory

Jurečka řekl, že za svůj resort vyjádřil některé výhrady. „S dozorčími radami problém nemám, ale přišlo mi, že návrh šel až příliš daleko v tom, že ministrovi bere kompetence rozhodnout a nést zodpovědnost za personální obsazení ředitelů společností,” uvedl.

Naopak záměr kritizovala Hospodářská komora. „Není důvod vytvářet nový speciální zákon na výběr odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků,” uvedla komora. Pode ní je zákonné řešení nehospodárné a neúčelné. „Výběr lidí do státních firem je možné řešit usnesením vlády zavazujícím všechny rezorty,” uvedla komora.

Vládní výbor by měl být složen z odborníků se zkušenostmi s řízením firem, na právo obchodních společností, finance či personalistiku. Zákon by měl dále upravit základní zásady nominačního procesu s důrazem na jeho transparentnost a objektivnost. Člen vládního výboru by tak neměl být členem politické strany nebo hnutí.

Ministr může jmenovat navzdory výboru

Návrhy osob bude podle předlohy předkládat vládnímu výboru příslušný ministr na základě povinného výběrového řízení.

O zřízení tříčlenného Výboru pro personální nominace rozhodla vláda v dubnu 2014. Jeho cílem je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zpřísnění pravidel a kritérií pro personální nominace a zvýšení kvality zástupců státu v orgánech státních a polostátních firem.

I když ale výbor nominaci nedoporučí, může příslušný ministr navrženého stejně jmenovat. V takovém případě ale musí předložit stanovisko, ve kterém své rozhodnutí obhájí.

Česká republika má podle dokumentu podíl ve státních podnicích, národních podnicích a obchodních společnostech s majetkovou účastí státu s odhadovaným ročním obratem přes 563 miliard korun. Tyto podniky pak jen za rok 2013 zadaly veřejné zakázky za více než 80 miliard korun.

Reklama

Související články

Firmy chtějí dlouhodobé zaměstnance

Češi nejčastěji zůstávají u jednoho zaměstnavatele jeden rok anebo šest let. Renomované firmy nicméně mají zájem o dlouhodobé zaměstnance. Oceňují u nich...

Firmy se obávají zneužívání internetu

Téměř tři čtvrtiny (72 %) malých a středních firem (SMB) se vážně obávají úniku citlivých firemních dat a ztráty produktivity u pracovníků, kteří se v pracovní...

Výběr článků

Načítám