Hlavní obsah

Hádky v práci škodí spánku víc než noční směny a přesčasy

MICHIGAN

Spory, hádky a zmatky v práci škodí kvalitnímu spánku mnohem více než přesčasy, noční směny nebo nejistota stálého zaměstnání, informuje nově publikovaná studie lékařského týmu z Michiganské university. Studie je první svého druhu, která zkoumá vztah mezi prací a kvalitou spánku u běžných zaměstnanců.

Článek

Univerzitní tým analyzoval výsledky dotazníků ze dvou jiných studií, pokryto bylo přibližně 2300 dospělých občanů USA po dobu 10 let. Asi polovina respondentů uvedla, že mají někdy potíže se spánkem.

Studie je první svého druhu, která zkoumá vztah mezi prací a kvalitou spánku u běžných zaměstnanců, nikoli jen u dělníků s nočními směnami apod. Studie byla prospektivní, to znamená, že sledovala stejné lidi po delší čas a ověřila tak, že pracovní podmínky silně ovlivňují spánkový vzorec.

Respondenti, kteří se v práci často rozčilují nebo jsou často pod velkým tlakem ze strany vedoucího, případně mají osobní spory s vedoucími pracovníky nebo i s kolegy, mají 1,7x větší pravděpodobnost výskytu poruch spánku.

Stres působí na organismus hůř než úrazy

Za posledních padesát let se pracovní podmínky velmi změnily a psychologický stres v podstatě nahradil dřívější nebezpečí úrazu. „Fyzická práce vede k tělesné únavě a kvalitnímu spánku, psychické úsilí má v podstatě opačný účinek, lidem se po něm těžko spí,“ uvádějí autoři studie.

Studie potvrdila očekávaný fakt, že konflikty mezi rodinou a zaměstnáním stejně jako přítomnost dětí do tří let věku jsou důležitými faktory podílejícími se na negativních změnách spánku. Respondenti s malými dětmi do tří let věku 2,2x častěji udávali nedostatečnou kvalitu svého spánku.

Překvapením naopak byla absence důkazu o tom, že by přesčasové hodiny, noční práce a víkendové směny měly negativní vliv na kvalitu spánku.

Více informací o spánku, nespavosti a s nimi spojených rizicích můžete najít na stránkách nového projektu Dobrý spánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Odpočinek musí regenerovat, nikoliv unavovat

Přestože mají lidé často ze své práce uspokojující pocit, stává se to, že jim časem začne vadit a jsou z ní stále více znechuceni. Příčin tohoto stavu může...

Výběr článků

Načítám