Hlavní obsah

Dřevorubecké mistrovství vyhrál již pošesté Jan Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Svoboda z Liptálu u Vsetína se již pošesté stal vítězem mistrovství České republiky v dřevorubeckých soutěžích. Závod se uskutečnil o víkendu v Mikulově na Břeclavsku.

Článek

Obvyklý šampión se prosadil v konkurenci dalších 11 siláků, kteří se s pilami a sekyrami závodů zúčastnili. "Deset účastníků mistrovství bylo z Česka, dva z Rakouska," uvedl mluvčí organizátorů Kryštof Šabacký, podle něhož jejich zápolení v mikulovském amfiteátru za krásného počasí přihlížely tři tisícovky diváků.

Jednoznačné vítězství

"Svobodovo vítězství bylo jednoznačné, naprosto dominoval již v polovině soutěže," uvedl Šabacký.

Naopak o obsazení druhé příčky rozhodlo necelých 11 vteřin, o něž byl stříbrný závodník Aleš Svoboda rychlejší než další účastník, jemuž jeho výkon přinesl stejný počet bodů.

Novinkou sekání ve výšce

Stejně jako v minulých letech se závodilo v řezání speciální motorovou i ruční pilou a v přesekávání stojícího a ležícího kmene. Letošní novinkou bylo přesekávání stromu z prkna umístěného v třímetrové výšce. Na zdolání jednotlivých disciplín závodníkům obvykle stačí jen pár vteřin.

Exhibice mistrů

Lákadlem pro diváky se podle Šabackého stala účast několikanásobného mistra světa Jasona Wynyarda z Nového Zélandu a exhibice, v nichž host změřil síly s domácím mistrem Evropy Martinem Komárkem.

Příprava splnila účel

Wynyard se spolu s Komárkem zúčastnil také několikadenního přípravného kempu, v němž účastníci před závodem "pilovali" své dovednosti.

"Všichni si jeho účast pochvalovali, dozvěděli se o práci se sekerou a pilou mnoho zajímavých novinek. Říkali, že jim pár minut s ním dalo mnohem víc, než kdyby někde sami dva měsíce bušili do dřeva," dodal Šabacký.

Vítězové v září do Holandska

Nejlepší závodníci si svými výsledky vybojovali účast na dřevorubeckém mistrovství světa, které se uskuteční od 3. září v Nizozemsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám