Hlavní obsah

Dívky se mohou uplatnit v informatice

Právo, kil

V Praze se uskutečnil Den dívek v informačních a komunikačních technologiích, který mladým dívkám do patnácti let a jejich učitelům názorně představil obor informačních technologií jako plnohodnotnou alternativu v jejich vzdělávání a pozdější kariéře.

Foto: Profimedia.cz

V České republice jsou v oblasti IT ženy v naprosté menšině.

Článek

Celosvětová akce, která v Česku letos proběhla na půdě společnosti Cisco Systems, boří všeobecně zažitou představu, že obor informačních a komunikačních technologií nabízí úspěch jen mužům. V České republice jsou přitom v oblasti IT ženy v naprosté menšině jak při studiu na vysokých školách, tak při uplatnění v praxi.

Jen 11% žen se živí informatikou

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu tvořily v roce 2010 ženy 12,6 % všech studentů vysokých škol v oboru informatika. V praxi je poměr ještě nižší. Mezi IT odborníky je proti 89 % mužů jen 11 % žen. Dlouhodobý trend se podepisuje na tom, že mnoho dívek kariéru v IT ani nezváží.

Mezi studentkami, jejich rodiči i učiteli panuje nedostatek povědomí o tom, co může kariéra v IT nabídnout. V rámci akce Girls in ICT Day měly dívky možnost nejen při soutěžích vyzkoušet různé technologie, ale také se osobně setkat s ženami, které v oboru dosáhly velkého uznání.

„I v informatice zůstaňte ženami“, radí Štorková

Jednou z nich je třiatřicetiletá Veronika Štorková, u níž IT zvítězilo nad hudební dráhou a nyní je úspěšnou systémovou inženýrkou ve společnosti Cisco Systems v Londýně.

„Technologie fungují stejným způsobem všude na světě, jejich znalost tedy můžete uplatnit jak v Česku, tak v zahraničí, a to snadněji než například právo nebo medicínu. V neposlední řadě nabízí dobré finanční ohodnocení,“ uvedla Štorková a dívky zároveň vybídla, aby vždy zůstaly ženami a nesnažily se kopírovat mužské chování.

Bez znalostí informatiky se neobejdeme

Podle Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí přibude v Česku do roku 2015 více než dvaadvacet tisíc nových pracovních míst v IT sektoru. Ale nejde jen o kariéru v IT. Celkově bude podle předpovědí výzkumné agentury IDC v roce 2015 90 % pracovních pozic vyžadovat IT dovednosti.

Vzhledem k nedostatku absolventů IT oborů, kteří by tuto poptávku uspokojili, je jednou z možností zapojení většího počtu žen, které se v tomto odvětví mohou realizovat rovnocenně s muži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám