Hlavní obsah

Jen polovina matek se po rodičovské vrací na své místo

Právo, Novinky, kil, fš

Jak skloubit rodinu, děti a kariéru? To je dilema všech žen-matek po skončení mateřské či rodičovské dovolené. Ženy pracovat chtějí, mají jen omezenější časové možnosti. Podle průzkumu společnosti NMS Market Research pro firmu Nutricia, který se zaměřil na problémy pracujících matek, by ženy uvítaly především flexibilní pracovní dobu, zkrácený úvazek a v případě nutnosti i možnost opustit pracoviště. Na původní místo se vrací jen pět z 10 žen.

Foto: Profimedia.cz

Matky oceňují nejvíce pružnou pracovní dobu a možnost občasné práce z domova.

Článek

Zkušenosti, loajalita a efektivní nakládání s časem, to jsou jen některé přednosti, které mohou pracující maminky nabídnout svému zaměstnavateli.

Mateřská dovolená trvá prvních 28 týdnů, v případě narození více dětí 37 týdnů. Během této doby dostává matka peněžitou pomoc v mateřství (PPM), která se vyplácí z nemocenského pojištění a činí 70 procent denního vyměřovacího základu. Dávku může začít pobírat maximálně 6–8 týdnů před plánovaným porodem – od té doby mateřská začíná.
Od narození dítěte, pokud matka nepobírá PPM, či po skončení výplaty PPM poskytuje stát rodičům rodičovský příspěvek. V té době jsou na navazující rodičovské dovolené – žena či muž. Ta je standardně do tří let věku dítěte. V případě narození druhého dítěte nárok trvá. Žena tak může plynule navázat další mateřskou i rodičovskou. U dvou dětí se doba může protáhnout na šest let.

„Když se blížil můj návrat do práce, zaměstnavatel mi dal jasně najevo, že se mnou už nepočítá. Ačkoliv jsem se podle zákona mohla vrátit na původní pozici, věděla jsem, že ji nemohu zastávat v plném rozsahu. Bránil mi v tom nedostatek času a svým postojem také sám zaměstnavatel,“ popisuje své zkušenosti jedna z dotazovaných žen ze Středočeského kraje, která dojíždí za prací do Prahy. A není jediná.

Co matky ocení nejvíce

Vstřícnost zaměstnavatele vůči rodině, či spíše její nedostatek, řeší při návratu do práce všechny maminky. Z průzkumu zadaného společností Nutricia vyplynulo, že právě kvůli nevstřícnosti zaměstnavatele se na původní místo vrátí pouze pět z 10 žen.

Celých 86 procent dotázaných žen přitom uvedlo, že tolerance a vstřícnost ze strany zaměstnavatele jsou pro ně důležitější než výše platového ohodnocení.

Postoj firem vůči zaměstnancům s dětmi se postupně mění k lepšímu.

Zkušenosti prokázaly, že matky oceňují nejvíce pružnou pracovní dobu, možnost občasné práce z domova a okamžitého opuštění pracoviště v případě, kdy jejich dítě náhle onemocní. Některé společnosti to již zohledňují. Hlavním benefitem, který poskytují pracujícím matkám, je možnost opustit kancelář před koncem pracovní doby. Nabízí ji 74 procent malých firem. Ty také nejčastěji poskytují možnost dětského koutku v práci či extra dovolenou na péči o děti.

Velké společnosti pak nabízejí především benefity v podobě zkráceného úvazku a rodinných firemních akcí. Na opačném konci spektra benefitů jsou příspěvky na hlídání dětí, které však mezi maminkami příliš oblíbené nejsou.

Situace se mění k lepšímu

Celkově lze říci, že postoj firem vůči zaměstnancům s dětmi se postupně mění k lepšímu. V současné krizi na trhu práce si společnosti uvědomují, jak důležité je udržet si kvalitní pracovní síly, a maminky, vracející se z rodičovské dovolené, takovými silami jsou.

„Vážíme si našich zaměstnankyň, které se k nám po rodičovské dovolené vracejí. Díky rodičovské zkušenosti umějí nakládat s časem. V neposlední řadě jsou také loajální, dokážou se vrátit i po dvojnásobné dovolené. A umí ocenit, že jim firma vychází vstříc,“ říká Veronika Effenbergová ze společnosti Nutricia, která se zabývá zdravou výživou a získala právě díky své vstřícnosti k rodinám ocenění Společnost přátelská rodině.

Rodina není hendikep

V České republice každoročně stoupá počet narozených dětí a v drtivé většině jsou to ženy, kdo odchází na rodičovskou dovolenou. Až tři roky musí dle zákona zaměstnavatel maminkám garantovat možnost návratu na pozici, již zastávaly před odchodem na mateřskou. Toho ale dle průzkumu využije zhruba jen polovina žen. Jedním z hlavních důvodů, proč možnosti návratu k původnímu zaměstnavateli nevyužívají, je právě chybějící vstřícnost vůči rodině.

Proto každý rok oceňuje společnost Síť pro rodinu firmy, které se snaží pracujícím rodičům vyjít vstříc a poskytnout jim ideální podmínky pro skloubení práce s péčí o rodinu.

„Podpora zaměstnavatele je v případě pracujících maminek velmi důležitá. Proto jsme se rozhodli veřejně je za jejich snahu, pomoc a vstřícnost odměňovat. Máme radost, že každým rokem je na cenu Společnost přátelská rodině více aspirantů,“ říká Rut Kolínská ze Sítě pro rodinu.

Novinky zároveň v prosinci informovaly o jiném průzkumu, ze kterého vyplynulo, že část matek se chce z rodičovské vrátit dříve, navíc jen na částečný úvazek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Firmy si hlídají zdraví zaměstnanců

Přestože většina zaměstnanců si spojuje ochranu zdraví při práci s předcházením úrazům, zaměstnavatelé toho dělají v oblasti zdraví mnohem víc.

Výběr článků

Načítám