Hlavní obsah

Hitem budou zkrácené a pružné úvazky

Právo, kil

Loňský rok byl ve znamení růstu mezd, hitem toho letošního budou částečné a flexibilní úvazky.

Foto: Profimedia.cz

Zkrácené úvazky a další typy flexibilní práce umožňují také snazší přivýdělek důchodcům.

Článek

Najít zaměstnání na zkrácený úvazek bylo ještě před několika lety téměř neřešitelným problémem. Lidí bylo dost a zaměstnavatelé raději obsadili místo člověkem pracujícím na plný úvazek. Rekordně nízká nezaměstnanost, ale i změna trendu, kdy lidé kladou podstatně větší důraz na soulad pracovního života s osobním, vedou v současnosti k tlaku na rozvolnění klasické pracovní doby.

Na nabídky zkrácených úvazků reaguje v průměru o třetinu více zájemců.

Nedostatek lidí na trhu podněcuje i k dalším změnám: řada firem nabízí zajímavé brigádnické pozice, umožňující lidem pracovat jen pár hodin denně nebo dokonce týdně.

Nejde jen o matky s dětmi

Podle údajů pracovního serveru Profesia na nabídky zkrácených úvazků reaguje v průměru o třetinu více zájemců. A zdaleka nejde jen o matky pečující o malé děti, pro které je často téměř nemožné skloubit osmihodinovou pracovní dobu s dojížděním a vyzvedáváním dětí ze školky.

Zkrácené úvazky a další typy flexibilní práce umožňují také snazší přivýdělek studentům i důchodcům.

Navíc roste skupina lidí vykonávajících specializované profese, kteří pracují po kratší dobu pro více zaměstnavatelů. Již dlouho je tento trend patrný u některých IT specialistů a začíná se ale prosazovat i v jiných oborech, například ve finančních a účetnických službách nebo v marketingu.

Spokojený pracovník i zákazník

V nabídce méně tradičních úvazků a brigád s flexibilní pracovní dobou jsou vstřícné především tzv. nové firmy poskytující moderní služby. Například společnost Dámejídlo nedávno výrazně rozšířila nabídku pracovních pozic pro kurýry.

„Zavedli jsme pracovní pozice pro lidi, kteří pokrývají dobu polední a večerní špičky. Jde většinou o tříhodinové směny od 11 do 14 a od 18 do 21 hodin. Dobu však lze na základě dohody obou stran také prodloužit nebo zkrátit. Výhodou je, že kurýři nemusejí pracovat pravidelně ani vykazovat minimální počet hodin,“ prozradil šéf zmíněné firmy Jan Matějů.

Trend pružných úvazků se začíná projevovat i u tradičních společností.

„Na některých pozicích, kde to činnost firmy dovoluje, nabízíme našim pracovníkům flexibilní pracovní úvazky. Jde například o techniky zajišťující zaměření dveří, kteří se se zákazníky snáze domluví na čase mimo běžnou pracovní dobu. Výsledkem je spokojený zaměstnanec, který si může uspořádat pracovní rozvrh podle svých potřeb, i klient, jemuž tak můžeme snáze vyjít vstříc,“ řekl Ivan Pavlíček ze společnosti Next, která vyrábí bezpečnostní dveře a další zabezpečovací prvky.

Flexibilita podporuje produktivitu

Určité rozvolňování tradičního schématu pracovní doby lze pozorovat už několik let, ale současná situace na pracovním trhu vede podle Michala Nováka z pracovního portálu Profesia k akceleraci tohoto trendu.

„Problematika flexibilních pracovních úvazků se často zužuje na předsudek, že lidé chtějí pracovat méně, což většinou není pravda. Zejména u tvůrčích profesí nelze dobrý výsledek ‚vysedět‘, a tak i pro zaměstnavatele je přínosnější nechat tyto lidi pracovat v době, kdy jim to vyhovuje nejlépe. Navíc ohlasy od zaměstnavatelů nám potvrzují, že zavedení flexibilních úvazků u většiny lidí vede k vyšší efektivitě práce,“ uzavřel Novák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám