Hlavní obsah

Náklady na pracovní sílu porostou

Právo, Novinky, kil, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Optimismus finančních ředitelů ohledně ekonomického vývoje pokračuje, i když rok 2016 přinesl zpomalení růstu ekonomiky. Přetrvávají ale obavy, že jedním z důsledků nízké nezaměstnanosti bude nedostatek kvalifikovaných lidí. Za jeden z nejvyšších výdajů, který letos ovlivní podnikání, považuje většina ředitelů růst mezd. I proto chtějí redukovat náklady na výrobu, ne na pracovní sílu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„S rostoucí poptávkou po pracovní síle souvisí i tlak na růst mezd. Zdrojem inflace by se měly stát také stoupající nájmy a ceny nemovitostí. Dalším zásadním tématem pro rok 2017 bude vývoj po ukončení kurzových intervencí ČNB a návratu kurzu koruny do tržního režimu,“ připomíná Martin Tesař, partner auditního oddělení ve společnosti Deloitte.

Sledovat konkurenci

Vzhledem k neustále se zvyšující náročnosti v udržení zaměstnanců a lákání nových je i podle marketingového manažera personální agentury Job Leader Czech Michala Havelky logické, že platy budou růst ještě rychleji.

„Některé firmy se zuby nehty drží starých modelů a dohadují se na každé koruně ve výplatách svých zaměstnanců. Z hlediska spokojenosti lidí a neustálého snižování nezaměstnanosti by se ale zaměstnavatel neměl přespříliš bránit postupnému zvyšování platů,“ dodává s tím, že je rovněž důležité neustále sledovat konkurenci.

Pokud totiž firma jako jedna z mála v regionu nebude zvyšovat platy a bude sázet pouze na firemní kulturu, může se to výrazně projevit na stavech lidí ve firmě.

Podle finančních ředitelů v České republice i nadále poroste hrubý domácí produkt, naopak nezaměstnanost se bude držet na nízké úrovni. Finančníci věří, že se české ekonomice bude dařit.

Zároveň ale připomínají nižší ochotu podnikatelů riskovat – více než čtvrtina finančních ředitelů považuje podnikatelské prostředí za velmi nejisté.

Reklama

Související články

Za dobrou prací jsou lidé ochotní cestovat

Téměř polovina (43 procent) dotázaných lidí uvedla, že by dojížděla nebo se přestěhovala za prací do zahraničí, dalších 45 procent je ochotno dojíždět na menší...

Mzdy nejvíce rostou absolventům

Po několika letech stagnace či velmi mírného růstu firmy přistoupily k výraznějšímu zvyšování finančního ohodnocení kvalifikovaných zaměstnanců. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám