Hlavní obsah

Ztráta práce zvyšuje riziko mrtvice

– Řím

Jestliže ztratíme zaměstnání, zvyšuje se pravděpodobnost cévní mozkové příhody neboli mrtvice. Jak píše italský deník Corriere della Sera, navíc i návrat do zaměstnání po dlouhé nečinnosti zvyšuje riziko mrtvice, a to zejména u mužů středního věku.

Foto: Profimedia.cz

Nahromaděný stres kvůli práci či její ztrátě může vést k jakýmkoli zdravotním potížím.

Článek

Vyšší pravděpodobnost mrtvice při ztrátě práce potvrzuje japonská studie zveřejněná na stránkách časopisu Stroke vydávaného American Heart Association. Vědci analyzovali dopad ztráty zaměstnání a opětovného návratu do práce u více než 20 tisíc mužů a 19 tisíc žen ve věku od 40 do 59 let.

Ukázalo se, že nezaměstnaní jsou vystaveni většímu riziku vzniku mrtvice jak ischemické (kdy dojde k ucpání některé mozkové cévy krevní sraženinou), tak hemoragické (kdy je příčinou prasknutí některé z cév a následné krvácení do mozku).

Sociální izolace a stres

Ve studii nicméně nebyli rozlišeni lidé, kteří byli propuštěni, a ti, kteří ztratili práci z jiných důvodů. Ukázalo se také, že lidé, kteří se vracejí do zaměstnání, jsou vystaveni riziku mrtvice stejně jako ti, kteří práci nenašli.

Jistota zaměstnání v produktivním věku může pomoci snížit riziko mrtvice.
závěr studie

V případě ztráty zaměstnání není těžké najít vysvětlení: již mnohé studie ukázaly, jak taková situace souvisí se zvýšením stresu spojeného s ekonomickými problémy. Tedy se stigmatem, jež vede k sociální izolaci, ke ztrátě vztahů na pracovišti a k rozpadu manželství. Všechny tyto situace mohou vést k nadměrnému užívání alkoholu a kouření, což jsou faktory přispívající ke vzniku mrtvice.

Nejistota v práci po návratu

A co se děje s těmi, kdo se do zaměstnání vrátili? Četné studie uskutečněné v západních zemích ukázaly, že opětovné zapojení do pracovního procesu s sebou přináší snížení psychického stresu, omezení pití alkoholu a kouření a končící finanční potíže. To vše je zdraví prospěšné.

Avšak výzkum provedený v Japonsku upozornil na jiné okolnosti, které vysvětlují zvýšené riziko mrtvice i u těch, kdo práci znovu našli.

První z nich spočívá v tom, že člověk, který se musí vyrovnat s novým zaměstnáním, se cítí být více nejistý, protože to předešlé ztratil, a vyhýbá se návštěvám u lékaře. Za druhé: nová práce je většinou méně placená než předešlá, tudíž to přináší další stres. Za třetí: někteří lidé ztratili práci kvůli nemoci, a to je omezuje i v novém zaměstnání.

Závěr studie zní: „Jistota zaměstnání v produktivním věku může pomoci snížit riziko mrtvice.” To by mělo platit všeobecně.

Reklama

Související články

Práce stresuje zejména lidi, kteří málo spí

Zaměstnanci, kteří jsou zvyklí během pracovního týdne spát méně než 6 hodin denně, si častěji stěžují na stres v práci, vyplynulo z průzkumu portálu Paylab....

Výběr článků

Načítám