Hlavní obsah

Ročního mužského platu ženy dosáhnou za 14 měsíců

Praha

Ženy v ČR pracují v průměru přes 14 a půl měsíce, aby si vydělaly tolik, co si muži vydělají za rok. Mužského ročního výdělku tedy pomyslně dosáhly až minulý týden. Uvedla to organizace Business & Professional Women ČR (BPW). Podle ní takzvaný den platové rovnosti připadl letos na 18. března. Průměrný výdělek žen je o 22,5 procenta nižší, v EU je to v průměru o 16,7 procenta.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Mezi výdělky mužů a žen v ČR jsou jedny z největších rozdílů v EU.

Článek

„Řadíme se tak na druhé nejhorší místo z celé EU,” uvedla Eva Ferrarová z ministerstva práce. Dodala, že nižší výdělky žen dopadají na rodiny i na celé české hospodářství.

Větší rozdíly v soukromém sektoru

V soukromém sektoru mají ženy podle informačního systému o průměrném výdělku v průměru o 24 procent méně než muži. Loni v prvním pololetí průměrná mzda žen dosahovala 24 079 korun, mužů 31 603 korun.

Platem jsou odměňováni zaměstnanci státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů či příspěvkových organizací. Mzda náleží zaměstnancům ostatních, tedy soukromých zaměstnavatelů.

Ve státních službách a ve veřejné sféře si ženy vydělají průměrně o 17 procent méně než muži. Plat mužů činil 31 876 korun, plat žen 26 287 korun. Žena si tak za loňský rok v soukromém sektoru vydělala v průměru o 90 288 korun hrubého méně než muž. Ve státních a veřejných službách měly ženy v průměru o 67 086 korun méně než muži.

Mateřská, ale i vyšší vzdělání

Za nižšími výdělky žen je i to, že často pracují v hůře placených oborech a na nižších pozicích, na vyšší posty pronikají obtížně. Často ale i na stejných místech mají méně než jejich kolegové.

Studie ukázala, že na růst příjmu má vliv také mateřství a péče o děti. Kvůli několikaleté rodičovské a přerušení práce ženy své mužské kolegy výdělkově už nikdy nedoženou. Sociologové poukazují na to, že ženy mívají nyní vyšší vzdělání než muži. Vysoké školy absolvuje více žen než mužů. [celá zpráva]

U desetiny lidí, kteří vydělávají nejvíce, je rozdíl v odměňování nejvyšší. Nejlépe placené ženy dostávaly loni o 25 procent nižší průměrnou mzdu a o 20 procent nižší plat než muži. Mzda desetiny nejlépe vydělávajících mužů v průměru činila 50 706 korun a plat 46 763 korun, ženská mzda dosáhla 37 828 korun a plat 37 387 korun.

Samy ženy se často podhodnocují

Podle prezidentky organizace BPW Lenky Šťastné je den platové rovnosti příležitostí k diskusi o příčinách propasti v odměňování žen a mužů i o řešení. „Je to symbolický den, podobný dni daňové svobody,” míní Šťastná.

Ministerstvo práce si změny slibuje od svého projektu „22 % k rovnosti”, který před rokem zahájilo. Rozdíly ve výdělcích v jednotlivých regionech v daných profesích má ukázat například mzdová kalkulačka. Měla by ženám pomoci říci si o odpovídající odměnu. Podle zjištění se ženy často podhodnocují.

Má vzniknout také návod postupu při pohovorech. Zaměstnavatelům by mohl pomoci odhalit případné nerovnosti v odměňování program Logib. Zadají anonymizované údaje o věku, vzdělání, pozicích a odměnách pracovnic a pracovníků, a získají tak podrobnou analýzu. Program vznikl ve Švýcarsku a převzalo ho pak i německé ministerstvo pro rodinu.

Reklama

Související články

V podnikových službách se ženám daří

Podle údajů asociace sdružující firmy z oblasti podnikových služeb (ABSL) pracuje v českých centrech těchto služeb více žen než mužů. V průměru obsazují 59...

Třetinu živnostníků v ČR tvoří ženy

Každý pátý Čech starší 15 let, celkem 1,8 miliónu lidí, má v současnosti živnostenský list. Svoji živnost však využívá pouze 1,4 miliónu jedinců, zbytek ji má...

Proč ženy vydělávají méně než muži?

Podle průzkumů vydělávají ženy asi o pětinu méně než muži. V ČR je tento rozdíl mnohdy ještě větší. Důvodů pro rozdílné výdělky žen a mužů je několik. Ženy...

Výběr článků

Načítám