Hlavní obsah

U mladší generace jsou ženy vzdělanější než muži

Praha

Vzdělanost žen se během posledních desítek let velmi zvýšila. Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), vysokoškolské vzdělání má 38 procent žen mezi 25 a 34 lety, ale jen necelá čtvrtina stejně starých mužů. Ve věku od 55 do 64 let je obecně vysokoškoláků méně, jejich větší podíl je mezi muži. Vysokoškolský titul má 17 procent mužů ze starší generace a 12 procent jejich vrstevnic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V mladší generaci jsou ženy vzdělanější než muži, uvedla Michaela Kleňhová ze sekce demografie a statistik ČSÚ. Střední vzdělání bez maturity má pětina žen a třetina mužů.

Podíl lidí se základním vzděláním v obou skupinách činí šest procent. Také v tom u žen nastal mezigenerační posun. Ve věkové kategorii od 55 do 64 let je 18 procent žen a šest procent mužů se základním vzděláním.

Při pohledu na zastoupení žen a mužů v různých odvětvích se ukazuje, že například ve stavebnictví dominují muži, naopak ve vzdělávání ženy

Ve všech kategoriích vzdělání mají muži výdělky vyšší než ženy. U vysokoškolských profesí je to podle Kleňhové způsobeno také tím, že ženy mají převahu v oborech s nižšími platy, jako jsou učitelky nebo zdravotní sestry. Rozdíl ve výdělcích se výrazněji projevuje u průměru mezd, protože muži častěji zastávají manažerské pozice.

Ženy mají průměrný plat o více než pětinu nižší než muži. Česká republika se tím řadí mezi země s největšími platovými rozdíly mezi pohlavími. „Není to způsobeno jen diskriminací, ale také odlišnou strukturou na trhu práce, muži a ženy pracují v různých odvětvích,” uvedl Marek Řezanka z ČSÚ.

Dlouhá rodičovská ovlivňuje zaměstnanost

Roli hraje také to, že hlavně ženy se starají o děti, což má negativní vliv na jejich kariéru. Poměrně dlouhá rodičovská dovolená, na kterou odcházejí jen dvě procenta mužů, ovlivňuje také celkovou zaměstnanost žen.

„Ve věkové kategorii mezi 25 a 34 lety je míra zaměstnanosti žen výrazně nižší než u mužů,” řekla Kleňhová. Problémy v uplatnění na trhu práce ženám pak vedle péče o děti způsobuje i péče o nemocné rodiče, doplnila.

Při pohledu na zastoupení žen a mužů v různých odvětvích se ukazuje, že například ve stavebnictví dominují muži, naopak ve vzdělávání ženy. Právě ve stavebnictví přitom bývají ženy a muži v úplně jiných pozicích. Muži vykonávají spíše manuální práce, ženy se starají hlavně o administrativu, doplnil Řezanka.

Reklama

Související témata:

Související články

Města a venkov dělí propast ve vzdělání

Podle říjnového průzkumu OECD je ČR na posledním místě z členských zemí v poměrném zastoupení vysokoškolsky vzdělaných lidí ve městech proti venkovu. Zatímco...

Výběr článků

Načítám