Hlavní obsah

Ženám se nejlépe podniká na Novém Zélandu a v Kanadě

– Praha

Nejlepší prostředí pro podnikání mají ženy na Novém Zélandu, v Kanadě a ve Spojených státech. V Evropě jsou k jejich podnikání nejvstřícnější ve Švédsku, Belgii a Británii. Česko skončilo na 35. místě z 54 hodnocených států. Vyplývá to ze studie společnosti Mastercard o podnikání žen v různých zemích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na předních místech seznamu se objevují země s rozvinutými ekonomikami. Podmínky, které ženám pomáhají prosadit se i ve vlastnictví firem, jsou v těchto zemích na nejvyšší úrovni.

K takovým podmínkám patří podle indexu například silné komunity malých a středních podniků, vysoká úroveň dozoru nad podnikatelským prostředím a vhodné podmínky k podnikání obecně.

Čím je společnost vyspělejší, tím v ní pracuje více úspěšných žen podnikatelek.
Martina Piskorová, Mastercard

Ženy podle studie často do podnikání vstupují spíše z nutnosti a odhodlání. Nicméně pro konečný úspěch firem ve vlastnictví žen má zásadní význam úroveň podpory, jaké se jim v dané zemi dostává, například v podobě přístupu k finančním službám nebo odstraňování překážek v podnikání.

Kulturní předsudky

„Čím méně existuje překážek k podnikání v dané zemi, tím větší je šance, že se ženy do podnikání pustí. Vedle těchto bariér se začínající podnikatelky potýkají s kulturními předsudky a s nedostatkem příležitostí k vlastnímu rozvoji. Platí tedy, že čím je společnost vyspělejší, tím v ní pracuje více úspěšných žen podnikatelek. Česko patří k těm zemím, kde se počet podnikatelek zvyšuje," uvedla marketingová manažerka Mastercard pro Česko a Slovensko Martina Piskorová.

ČR si ze tří hlavních posuzovaných kategorií vedla nejlépe v případě podmínek podporujících podnikání, které zohledňují i celkové vnímání možných potíží spojených s podnikáním nebo úroveň kvality dohledu.

Nejhůře dopadla v kategorii celkové podpory žen, jež vyjadřuje i míru předsudků vůči ženám na vedoucích pozicích v politice a byznysu nebo zájem o podnikání mezi ženami.

Podle analýzy společnosti CRIF z loňského června ženy vlastnily v ČR 14 procent registrovaných společností a u dalších 18 procent společností byly spoluvlastníky. Celkově vlastnily nebo spoluvlastnily 122 tisíc podniků.

Index zemí s nejlepšími podmínkami podpory a příležitostmi pro ženy v podnikání
1. Nový Zéland74,4
2. Kanada72,4
3. USA69,9
4. Švédsko69,6
5. Singapur69,5
6. Belgie69,0
7. Austrálie68,5
8. Filipíny68,4
9. Velká Británie67,9
10. Thajsko67,5
35. ČR60,4
Zdroj: Mastercard

Reklama

Související články

V podnikových službách se ženám daří

Podle údajů asociace sdružující firmy z oblasti podnikových služeb (ABSL) pracuje v českých centrech těchto služeb více žen než mužů. V průměru obsazují 59...

Třetinu živnostníků v ČR tvoří ženy

Každý pátý Čech starší 15 let, celkem 1,8 miliónu lidí, má v současnosti živnostenský list. Svoji živnost však využívá pouze 1,4 miliónu jedinců, zbytek ji má...

Proč ženy vydělávají méně než muži?

Podle průzkumů vydělávají ženy asi o pětinu méně než muži. V ČR je tento rozdíl mnohdy ještě větší. Důvodů pro rozdílné výdělky žen a mužů je několik. Ženy...

Výběr článků

Načítám