Hlavní obsah

I středoškoláci mohou podnikat. Nová soutěž má první vítězku

Novinky,

Minulý týden se v Praze konalo republikové finále prvního ročníku projektu Soutěž a podnikej. Soutěž je určena středoškolským studentům, kteří mají odvahu rozjet vlastní podnikání. Vítězové jednotlivých regionálních kol zde prezentovali své podnikatelské projekty před odbornou porotou. Na prvním místě se umístila Anna Suková se svým sociálně zaměřeným projektem „Hračky s příběhem“. Soutěžící se zaměřovali na finální tahy svých projektů, tedy vstup na trh a finanční aspekty.

Foto: Viktor Slezák

Studentka Anna Suková, vítězka soutěže

Článek

Studenti se s originálním nápadem přihlásili na webových stránkách soutěže, následně během dvou měsíců dolaďovali svůj nápad s přiděleným mentorem soutěže. Po osmi týdnech tento nápad představili před porotci v regionálních kolech.

Pomoc nejen matkám ze sociálně slabých rodin

Vítězka Anna Suková je studentkou Karlínské obchodní akademie v Praze. Není bez zajímavosti, že škola loni dostala cenu za podporu podnikatelského vzdělávání. [celá zpráva]

Projekt studentky s názvem Hračky s příběhem má zapojovat matky ze sociálně slabých rodin do opravy starých hraček, které se budou poté prodávat do dětských domovů. Plánuje buď prodej hraček přes internet skrze vlastní e-shop, nebo založení kamenného obchodu.

Za vítězství obdržela mimo jiné obchodní cestu do Chicaga a startup balíček Firestarter v hodnotě 60 tisíc korun.

Na druhém místě se umístila Klára Urbanová z Gymnázia Zlín-Lesní čtvrť se svými vlasovými doplňky Hademade. Tímto umístěním vyhrála seminář o networkingu a také startup v pražském inkubátoru UP21.

Na třetím místě se umístili dva studenti, Barbora Romová z Gymnázia Teplice se svou aplikací Bus radar a Vít Černý z opavského Mendelova gymnázia s projektem Eko Nuts. Ocenění za třetí místo obsahuje seminář o využití internetového marketingu a také tříměsíční členství v inkubátoru Prague Startup Center.

Pochopení cílů projektu

„Velmi důležitá je příprava a samotný přednes prezentace. Na prezentaci je krátký čas, během toho by posluchači měli pochopit, co je cílem projektu. Během těchto pár minut lze poznat i zapálení soutěžícího a také to, jak věří svému produktu,” shrnul člen poroty Jan Krejčí z pražského inkubátoru UP21.

Zakladatelé Martin Vítek a David Friedl považují první ročník soutěže za úspěšný. „Jsme rádi, že jsme měli možnost spolupracovat s tak mladými a talentovanými lidmi. Těšíme se na budoucnost soutěžících a doufáme, že v následujícím ročníku soutěže přilákáme ještě více talentů k cestě podnikání,” dodali.

Projekt Soutěž a podnikej spoluorganizovala také JA Czech, česká pobočka mezinárodní neziskové organizace založená Tomášem Baťou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám