Hlavní obsah

Letní brigády neshánějí jen studenti

Právo, kil

Přestože sezóna letních brigád již odstartovala, práci na léto mohou zájemci stále ještě najít. Sezónní práce totiž nejsou jen příležitostí pro studenty, zájem o přivýdělek v letním období mají také důchodci, nezaměstnaní, ženy na mateřské dovolené nebo pracující, kteří shánějí další dočasný úvazek.

Foto: Profimedia.cz

Zájem je například o pracovníky do gastronomických služeb.

Článek

„Léto je sice dobou dovolených, ale řada lidí jej využívá jako období sezónních prací, kdy mají možnost si vydělat. Potvrdily to výsledky ankety, v níž jsme se návštěvníků našeho portálu ptali, z jakého důvodu shánějí brigádu. Necelá polovina respondentů byli studenti, kteří hledali brigádu, ale větší část lidí sháněla možnost přivýdělku, sezónní práci, nebo byla ochotná přijmout sezónní místo jako dočasné řešení při hledání stálého zaměstnání,“ uvedla Zuzana Lincová, ředitelka portálu Profesia.cz.

Část zájemců chce delší uplatnění

Třicet sedm procent respondentů v anketě odpovědělo, že hledají studentskou brigádu na prázdniny. Část studentů hledala brigádu s perspektivou dalšího uplatnění po prázdninách (11 procent).

Téměř čtvrtina (22 procent) lidí odpověděla, že hledají možnost přivýdělku, dalších 10 % uvedlo, že jsou nezaměstnaní a ohlížejí se po sezónní práci. Zbylých 20 procent respondentů nehledalo primárně brigádu, ale stálé místo s tím, že případně přijmou práci na dobu určitou.

A jak vypadá aktuální nabídka sezónních prací? Na portálu Profesia.cz momentálně převládá zájem o pracovníky do obchodů, výroby, gastronomických a ubytovacích služeb, zájem je i o řidiče. Některé firmy lákají sezónní pracovníky na bonusy a výhody: například nabízejí zdarma ubytování nebo dopravu.

Stále je možné sehnat i práci v zahraničí převážně v zemích, jako jsou Velká Británie, Německo, Nizozemsko, Rakousko a Itálie. Jde většinou o sezónní práce v potravinářství, zemědělství nebo gastronomických službách, stoupá ale také počet nabídek v logistice, dopravě nebo ve službách obecně; zájem je i o vyučené řemeslníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Brigády už nejsou jen letní záležitostí

Firmy se v létě perou o brigádníky. Je jich nedostatek, zatímco volných míst přibývá. Velkou poptávku po sezónních pracovnících hlásí zaměstnavatelé z oboru...

Výběr článků

Načítám