Hlavní obsah

V zaměstnanosti žen v IT zaostáváme

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice je nedostatek žen pracujících v informačních technologiích (IT). Ze statistik Českého statistického úřadu vyplývá, že ještě v roce 1995 tvořily české ženy více než třetinu všech IT zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

V typických IT oborech, které souvisí například s programováním, je zastoupení žen pouze tříprocentní.

Článek

Dnes jsme s podílem 7 % žen zaměstnaných v IT oborech druzí nejhorší v Evropě, a toto číslo navíc každoročně klesá. Hůře už je na tom jen Slovinsko s podílem 3,6 %. Největší zastoupení žen v IT nemají země západní Evropy, ale překvapivě Rumunsko s 28% podílem.

Zatímco před dvaceti lety pracovalo v českém IT přes dvacet tisíc žen, dnes už je to pouze devět tisíc, což představuje úbytek o více než polovinu. Naopak díky rychlému růstu IT odvětví a nouzi o odborníky se počet mužů v tomto oboru více než ztrojnásobil.

Informační technologie jsou rychle se rozvíjejícím odvětvím a po ženách je na pracovním trhu poptávka. Jejich nedostatek má více důvodů, tím hlavním je ale malý počet studentek oborů informačních technologií, který se pohybuje okolo 16 % a toto číslo se v průběhu posledních patnácti let nijak zásadně nemění.

Problém je v tom, že dívky, mnohdy i nadané pro informační technologie, nakonec zvolí jiný obor studia
Roman Jašek, Univerzita Tomáše Bati

Proč se ženy, které IT obory absolvují, nepodílejí ve větší míře na zaměstnanosti v tomto odvětví?

Viníkem může být podle ředitele Ústavu informatiky a umělé inteligence Fakulty aplikované informatiky na Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Romana Jaška částečně statistika, protože zapojení žen do projektů je jimi samotnými směrováno do oblastí, které sice s IT souvisí, ale jsou klasifikovány v jiné kategorii.

Jde například o využití informačních a komunikačních technologií (ICT) v oblasti medicíny. Řada studentek také směřuje do učitelské profese v rámci oboru Učitelství informatiky pro střední školy. V těchto oborech činí zastoupení žen až 33 %.

S technikou problém nemají

V typických IT oborech, které souvisí například s programováním, je ale zastoupení žen pouze tříprocentní. Ovšem i zde můžeme podle Jaška najít velmi brilantní programátorky a web designérky. „Problém je v tom, že dívky, mnohdy i nadané pro informační technologie, nakonec zvolí jiný obor studia,“ dodává Jašek

Ženy bývají o něco pečlivější a komunikativnější a jejich motivace ke studiu bývá vyšší než u mužů
Petr Sosík, Slezská Univerzita v Opavě

„V technických dovednostech naše studentky nemají závažnější problém. Určitě bychom přivítali, kdyby se na ICT obory hlásilo více dívek. Obecně můžeme říci, že ženy bývají o něco pečlivější a komunikativnější a jejich motivace ke studiu bývá vyšší než u mužů. Právě tato motivace zvyšuje pravděpodobnost, že své studium úspěšně dokončí. Některé studentky mají také schopnost zvyšovat soudržnost studijní skupiny, a tím úspěšnost svých vrstevníků,“ vysvětluje docent Petr Sosík z Ústavu informatiky Slezské Univerzity v Opavě.

Předsudky v rodinách

Důvodem toho, že ženy nestudují IT obory v takovém počtu jako muži, může být rovněž celospolečenské vnímání IT oborů jako výsady mužů, malá podpora rodiny i nízké sebevědomí při prosazování se.

„Předsudky panují především v rodinách. Matky studentek, které často spolurozhodují o jejich budoucím zaměření, patří někdy ještě do generace, pro kterou byly IT obory velkou neznámou. A problémem je také způsob, jakým k motivaci přispívají základní a střední školy. Základem IT je matematika, což je exaktní věda, kde nestačí naučit se látku zpaměti, musíte ji pochopit. A to řadu lidí – včetně části studentek, které mají talent a na IT by se hodily – děsí. Na školách bohužel chybějí osobnosti, které by jim tento strach pomohly překonat,“ vysvětluje Tomáš Krátký, manažer soutěže IT SPY a ředitel výzkumu a rozvoje ve společnosti Profinit.

Genderové hranice neexistují

K popularizaci studia IT oborů mezi ženami přispívá několik projektů a organizací. Patří mezi ně i soutěž o nejlepší diplomovou práci v oborech informačních technologií IT SPY, kde se právě ženy často umisťují na předních pozicích.

„Soutěže se každoročně účastní i ženy a musím říct, že jejich diplomové práce bývají často na vysoké úrovni. Například v jednom z minulých ročníků zvítězila Barbora Micenková se svou prací Automatické rozlišování pravých a padělaných razítek v dokumentech. Barbora je skvělým příkladem toho, že v IT neexistují genderové hranice. Oborem jejího zájmu je umělá inteligence a její odhodlání ji dostalo až k současnému zaměstnání ve společnosti Google,“ dodává Krátký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám