Hlavní obsah

Polovina Čechů letos zůstane kvůli financím doma

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejžádanějším dárkem je pro Čechy dovolená. Souvisí to zřejmě i se skutečností, že téměř polovina lidí plánuje strávit letošní dovolenou doma (47 %), a to především z finančních důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Jenom 14 % Čechů hodlá letošní dovolenou strávit v zahraničí.

Článek

Pokud se Češi na dovolenou chystají, dávají přednost tuzemským destinacím (25 %). Jenom 14 % Čechů hodlá letošní dovolenou strávit v zahraničí. Uvedené závěry vyplývají z mezinárodního průzkumu agentury GfK pro společnost Provident Financial.

Jde o dlouhodobější trend

Být o dovolené doma plánují ve velké míře také Slováci, Poláci či Maďaři, zatímco Rumuni a Bulhaři již tradičně upřednostňují dovolenou v některé ze svých domácích destinací.

Co se týče Čechů, trend trávit dovolenou v tuzemsku není nijak nový. „Závěry letošního průzkumu do velké míry kopírují předchozí roky. Zhruba polovina lidí tradičně zůstává o dovolené doma, přičemž alespoň část dní stráví například jednodenními výlety do akvaparků a dalších míst v dojezdové vzdálenosti od svého bydliště, které finančně příliš nezatíží rodinný rozpočet,“ komentoval výsledky manažer zákaznického výzkumu firmy Provident Josef Macák.

Roli hrají i bezpečnostní důvody

Z dlouhodobého srovnání pak vyplývá, že zhruba čtvrtina lidí dává přednost dovolené v Česku, a to především ze tří hlavních důvodů: nižší finanční náklady, stále rozšířenější názor, že v tuzemsku je spousta krásných míst, která stojí za to navštívit, a v posledních dvou letech se přidává i vzrůstající obava z bezpečnostní situace v dříve populárních destinacích. „Země jako Egypt či Řecko již nejsou považovány za tak bezpečné jako v minulosti, v důsledku čehož roste zájem strávit dovolenou v Česku,“ dodal Macák.

Čistě z finančních důvodů letos na dovolenou nepojede 36 % Čechů. Z vlastních úspor dovolenou pokryje třetina, dvě procenta lidí si pak plánují vzít půjčku od finanční instituce a procento lidí o půjčku požádá své příbuzné či známé.

Reklama

Výběr článků

Načítám